Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikronin pelko haihtui Euroopassa ja Yhdysvalloissa, pörssit kääntyivät plussalle

Aasian ja Euroopan pörssit aloittivat uuden kaupankäyntiviikon eri suuntiin, kun sijoittajat pureskelivat uuden koronavirusmuunnoksen vaikutuksia. Aasiassa tunnelmat olivat mollivoittoiset ja kurssit laskivat useimmilla markkinoilla.

Euroopassa kauppaa käytiin sitä vastoin nousutunnelmissa. Helsingissä yleisindeksi päättyi kaupankäynnin päätyttyä reippaasti 1,3 prosenttia nousun puolella. Frankfurtissa oltiin päivän päätteeksi 0,16 prosenttia, Pariisissa reilut 0,5 ja Lontoossa noin prosentin verran vihreällä.

– Paniikki on toistaiseksi ohi. Viikonlopun aikana ei tullut mitään erityisen huolestuttavaa joten sijoittajat lähtevät taas liikkeelle, sanoi valuuttakaupankäyntialusta Oandan analyytikko Craig Erlam.

Monet ennakoivat kuitenkin, että tilanne tasoittuu vasta kun uudesta muunnoksesta ja sen tartuttavuudesta saadaan tarkempaa tietoa.

– Uusi korona-aalto saattaa olla tarttuvampi ja tappavampi tai sitten ei – mutta ennen kuin tiedämme enemmän, on todennäköistä että hermoilu jatkuu, sanoi National Australia Bankin senioristrategi Rodrigo Catril.

Öljyn hinta elpyi viime viikon rysähdyksestä. Viitelaatu WTI kallistui yli neljä prosenttia, Brent yli kolme prosenttia. Perjantaina niiden hinnasta oli sulanut yli 13 ja 11 prosenttia.

Saadaanko pikkujouluralli?

Suomessa S-pankin päästrategi Lippo Suominen huomautti, että huolestuminen omikronista näyttää rauhoittuneen viikonlopun aikana ja osakefutuurit Euroopassa ja Yhdysvalloissa osoittavat ylöspäin.

– Joulukuun kysymys on, saadaanko vielä pikkujouluralli, vai tyytyvätkö sijoittajat varmistelemaan hyvän vuoden tuottoja, Suominen pohti Twitterissä .

Perjantaina Wall Streetillä kaikki kolme pääindeksiä päätyivät kiitospäivän takia lyhennetyn kaupankäynnin aikana yli kahden prosentin laskuun. Euroopassa yleiseurooppalainen Stoxx Europe 600 -indeksi rojahti 3,7 prosenttia ja Helsingin yleisindeksi 3,5 prosenttia.

Maanantaina Wall Streetille ennakoitiin futuurien perusteella nousuavausta, mikä myös toteutui, kun perjantaina laskussa olleet Wall Streetin indeksit lähtivät maanantain kaupankäynnissä nousuun.

Noin puoli tuntia kaupankäynnin avauksen jälkeen Dow Jones -teollisuusindeksi oli kasvanut 0,4 prosenttia. Laaja-alainen S&P 500 -indeksi kasvoi yhdellä prosentilla ja teknologiateollisuuden Nasdaq Composite 1,5 prosenttia.