Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskalaistutkimus: Rahapalkinnot saivat odottajat lopettamaan tupakoinnin raskauden aikana

Savuttomuudesta annettavat rahapalkinnot voisivat auttaa raskaana olevia tupakoitsijoita pysymään savuttomina lapsen syntymään saakka, selviää ranskalaistutkimuksesta. Tämä vähensi myös sikiölle tupakasta aiheutuvia haittoja. Tuloksista kertoi Duodecim.

Tutkimukseen osallistui 460 raskaana olevaa naista, jotka halusivat lopettaa tupakoinnin. Puolet heistä satunnaistettiin verrokkiryhmään ja puolet rahapalkintoja saavaan ryhmään. Palkintoryhmäläiset saivat 20 euroa, jos he olivat savuttomia ensimmäisellä seurantakäynnillä ja summat suurenivat mitä pitempään savuttomuus jatkui.

Jos nainen oli savuton koko tutkimuksen ajan, hän sai noin 500 euroa.

Rahapalkintoja saaneista 16 prosenttia pysyi savuttomina synnytykseen saakka, kun verrokeista samaan pystyi vain 7 prosenttia. Rahapalkintoja saaneet myös repsahtivat myöhemmin, jos repsahtivat, ja heidän vauvansa olivat todennäköisemmin yli 2 500-grammaisia ja tarvitsivat sairaalan keskososaston hoitoa muita harvemmin.

Noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana. Heistä kaksi kolmesta tupakoi koko raskausajan. Raskauden aikaisten haittojen lisäksi tupakalle kohdussa altistuneilla on muita enemmän muun muassa hengitystieinfektioita, oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta.