Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitukselta odotetaan linjauksia koronatilanteen hoidosta – esille ovat nousemassa ainakin anniskeluravintoloiden aukiolo ja uudet koronatuet

Hallituksen koronaministerit jatkavat tänään neuvotteluja mahdollisesta ravintolasulusta ja uusista koronatuista. Aamulla ministeriryhmän ohjelmassa on ollut epidemian tilannekuva. Sen jälkeen neuvottelussa on tauko. Vasta iltapäivällä alkaa vääntö siitä, pitäisikö kaikki ravintolat sulkea kuten sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on halunnut tai vain baarit ja pubit, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut.

THL suosittelee, että anniskeluravintolat suljetaan kokonaan ainakin kolmeksi viikoksi. Hallituslähteistä luonnehditaan ravintolasulkua erittäin vaikeaksi kysymykseksi, ja siitä povataankin tiukkaa keskustelua myös tänään. Neuvottelu alkoi jo eilen.

Hallituslähde kertoo, että edelleen ravintoloiden luokitteleminen ruokaravintolaksi ja anniskeluravintolaksi on laissa hankalaa.

Nykyiselläänkin ravintoloiden tulee sulkea ovet jo kello 18.

Hallituksessa on STT:n tietojen mukaan valmisteltu myös uusia tukia rajoituksista kärsineille yrityksille. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut myös, että mikäli ravintolasulkuun päädytään, tulee korvausten olla osa kokonaisuutta.

Tuet olisivat samankaltaisia kuin aiemminkin on ollut käytössä eli kustannustuki, sulkemiskorvaus ja työttömyyskorvaukset, mutta pienellä säädöllä.

Kaiken varalta

Ministeriöitä on pyydetty arvioimaan ja valmistelemaan myös mahdollisten valmiuslakipykälien käyttöönottoasetuksia kaiken varalta, mutta tänään asiassa tuskin mitään tapahtuu. Asetusten täytyy olla valmiina, jos tilanne sitä vaatii.

Marin sanoi eilen Iltalehden aluevaalien puheenjohtajatentissä, että valmiuslain valmistelua on tehty virkatyönä ja esitys saatetaan joutua tuomaan seuraavien viikkojen aikana.

– Toivomme, että tähän emme joudu, mutta siihenkin valitettavasti joudumme varautumaan, Marin sanoi.

Käytännössä valmiuslain pykäliä saatettaisiin tarvita sairaalakuormituksen purkamiseen, jos esimerkiksi hoitohenkilöstöä ei riitä millään muilla järjestelyillä.