Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriöt valmistelevat Huoltovarmuuskeskukselle hankintaesitystä koululaisten kotitesteistä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelevat koululaisten koronakotitesteistä hankintaesitystä Huoltovarmuuskeskukselle (HVK), ministeriöt tiedottivat perjantaina.

Tiedotteen mukaan HVK toimisi alkuun kotitestien hankkijana keskitetysti ja toimittaisi testit kuntien tarpeisiin.

– Tavoitteena on järjestää koulujen kautta jaettavat testit mahdollisimman nopeasti kunnille yhteishankintana, tiedotteessa todetaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laatii STM:n ohjauksessa koululaisten kotitesteistä kansallisen ohjeistuksen, joka valmistuu ministeriöiden mukaan ensi viikolla. THL viestii ohjeista erikseen.

Tiedotteen mukaan kotitestaamisen lisäksi lasten ja nuorten rokotuksia vauhditetaan koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuuden parantamiseksi.

Suositus perusasteelle ja toiselle asteelle

Koronaministerityöryhmä päätyi perjantaina siihen, että perusasteen ja toisen asteen oppilaille suositellaan kahta kotitestiä viikossa mahdollisten koronatartuntojen havaitsemiseksi.

Ministerityöryhmä linjasi tuolloin, että testausta voitaisiin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä lisätä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa, jos opetusryhmässä todettaisiin useita tartuntoja.

STT:n tietojen mukaan hallituksen ryhmässä oli arvioitu, että kotitestaaminen saataisiin käyntiin parin viikon sisällä siitä, kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antaisi asiasta suosituksensa kunnille.

STM on valmistellut suositusta mahdollisimman nopeasti.

Ministeriössä on tiettävästi pelätty, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja Varsinais-Suomessa terveydenhuollon kantokyky pettää omikronmuunnoksen vauhdikkaan leviämisen takia.

Koululaisten kotitestauksen käytännön yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Koronaministerityöryhmän ajatuksena on ollut, että kotitestit jaetaan kouluissa, mutta asia on kuntien päätettävissä.