Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On hirveää, jos keskinkertainen narsisti pääsee nousemaan pomoksi" – sosiaalipsykogi Janne Viljamaa kertoo, millaisia tyyppejä on työpaikoilla syytä vältellä

Rautainen itsetunto on itse kullekin tarpeen, jotta hankalat ihmiset eivät pääse pilaamaan esimerkiksi työpaikan ilmapiiriä ja tekemisen iloa.

Helsinkiläinen sosiaalipsykologi Janne Viljamaa on tarttunut uusimmassa kirjassaan Itsetunnon voima siihen, mitä kukin voi tehdä omassa elämässään itsetuntonsa vahvistamiseksi.

– Kehitä itsellesi positiivinen asenne ja valitse oma laumasi viisaasti, Viljamaa tiivistää.

– Vain niiden avulla syntyy sellaista teflonia, johon kaiken maailman turha kitinä ei tartu. Ankeuttajan kanssa ei kannata hengata.

Kirjassaan Viljamaa nostaa esiin useita ihmistyyppejä, jotka laittavat työyhteisön kovalle koetukselle.

Ankeuttajien lisäksi turhanvinkujat, isoegoiset ja murehtijat ovat kukin huonolla itsetunnolla varustettuja tyyppejä, joiden kelkkaan ei pidä lähteä.

– Passiivis-aggressiiviset riidankylväjät ovat ankeuttajista pahimpia. He ovat luoneet omat pelisääntönsä, joiden mukaan toisten pitäisi toimia.

– Heitä varten on syytä luoda oma rutinaboksi, jossa jokaiseen ongelmaan pitää luoda ratkaisuehdotus. Heille täytyy puhua kasvotusten, Viljamaa ehdottaa.

Isoegoinen narsisti puolestaan pitää työpaikalla omaa hoviaan, jonka turvin hän toimii ja temmeltää.

– On hirveää, jos keskinkertainen narsisti pääsee nousemaan pomoksi, koska silloin alaiset ovat vielä häntäkin surkeampia. He ovat kuin cheerleadereita, jotka vain heiluvat mukana ja nauravat pomon huonoille vitseille.

Turhanvinkujat taas ovat tapauksia, joilla on kaikki hyvin, mutta jotka paikkaavat heikkoa itsetuntoaan esimerkiksi tavaroilla.

– Otetaan esimerkiksi nuori, joka tulee maanantaina kouluun nälissään sen takia, että vanhemmat ovat dokanneet rahat ja ruokakomerossa on vain näkkäreitä.

– Kun tämän nuoren rinnalle tuodaan sitten luokkakaveri, jonka suurin huoli on se, että hänellä ei ole uusinta Iphone XS:ää, onhan siinä turhanvinkumista kerrakseen. Ei onni löydy tavarasta, vaan elämyksistä.

– Laihaa latteaan valittava ei tajua, että joillekin kurjuus on todellista ja päivittäistä, Viljamaa sanoo.

Etätyöt kohtelevat eri ihmistyyppien itsetuntoa eri tavoin. Kun ekstrovertti menettää etätöissä työkavereidensa tuen, hän kokee jäävänsä yksin.

Introvertti taas puurtaa töitä kotona ihan mielikseen – hänelle etätyöt eivät ole rangaistus vaan pikemminkin palkinto.

Heikko itsetunto näyttäytyy usein myös kateutena. Sinänsä kateus ei ole pahasta, mutta sen väärät ilmenemismuodot kyllä.

– Minä uskon amerikkalaiseen kateuteen. Kun amerikkalainen kadehtii naapurinsa autoa, hän tekee entistä lujemmin duunia, että saisi samanlaisen menopelin.

– Slaavilainen kateus taas on sitä, että lyödään naapurin autosta tuulilasi mäsäksi, eikä tehdä omalle elämälle mitään, Viljamaa hymähtää.

Janne Viljamaa: Itsetunnon voima – hylkää ankeuttajat ja usko itseesi. 264 sivua. Kirjapaja 2022.