Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätyö voisi tulevaisuudessa mahdollistaa joustavamman työelämän ja matkailun yhdistämisen, ennustaa tutkimus

Tulevaisuudessa etätöiden yleistyminen voi mahdollistaa pidemmät lomamatkat, ennakoi Matkamessujen tämän vuoden matkailututkimus ja lomamatkaennuste.

Jo nyt kotimaan matkailussa nähty trendi etätöiden tekemisestä esimerkiksi kesämökiltä on tutkimuksen mukaan luonut pohjaa työelämän muutokselle. Tulevaisuudessa työtä ja matkailua voisi olla entistä helpompi yhdistellä, vaikka toistaiseksi se on käytännössä harvalle kuitenkaan työtehtävien vuoksi mahdollista.

Ennusteen mukaan etätyömahdollisuuksien lisääntyminen vaikuttanee jatkossa entistä enemmän myös vapaa-ajalla tehtyihin ulkomaanmatkoihin. Etätyön lisäksi joustava työaika helpottaa työn ja matkailun yhdistämistä.

– Tämä tulee vaikuttamaan toteutettujen matkojen pituuteen ja myös tapoihin olla matkoilla. Korona-aika on myös herätellyt innostusta matkailuajoneuvoja kohtaan, sanoo tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen Kantarilta tiedotteessa.

Matkanjärjestäjiltä toivotaan tietoa kohteen koronatilanteesta

Koronapandemia on vaikuttanut tutkimuksen mukaan siihen, että matkatoimistojen palvelua ja matkapaketin turvaa arvostetaan. Matkapakettien myyjiltä odotetaan matkavarausten ehtojen joustavuuden lisäksi kykyä nopeaan reagointiin muutoksien edessä.

Tutkimuksen mukaan matkoihin liittyvään päätöksentekoon vaikuttavat eniten nyt selkeät ohjeistukset terveysturvallisuuteen liittyvistä asioista, kuten testeistä, rokotuksista ja maahanpääsystä. Lisäksi arvostetaan tietämystä rokotuskattavuudesta ja koronan ilmaantuvuusluvusta, sekä palvelun tai avun saamisesta mahdollisessa ongelmatilanteessa.

– Nyt halutaan luotettava taho taustalle ja järjestäjä, joka tietää voimassa olevat matkustusrajoitukset ja käytännöt perillä matkakohteessa. Tämän vuoden matkoja suunnitellaan koronatilanteesta johtuen edelleen usein kotimaahan, mutta ulkomaanmatkojen määrä nousee rajoitusten liennyttyä nopeasti vähintäänkin samalle tasolle kuin koronaa edeltävänä aikana, sanoo Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Tutkimuksen mukaan noin neljä viidestä suomalaisesta suunnitteli matkustavansa tänä vuonna kotimaassa, kun kaksi vuotta aiemmin näin teki noin puolet. Ulkomaille matkustamista suunnitteli runsas puolet suomalaisista, kun kaksi vuotta aiemmin näin teki noin kaksi kolmesta suomalaisesta.

Tutkimuksen mukaan matkamieltymykset ovat kuitenkin pysyneet samanlaisia, kuin ennen koronapandemiaa.

Matkamessujen Matkailututkimuksen 2022 toteutti markkinatutkimusyritys Kantar TNS. 18–74-vuotiaille suomalaisille suunnattuun tutkimukseen vastasi runsaat 1 100 ihmistä viime marraskuussa.