Hallitus arvioi tänään neuvotteluissaan, miten koronarajoituksia on turvallista purkaa lisää. Maanantaina pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi haluavansa, että rajoituksista luovuttaisiin helmikuun aikana. Niitä pitää hänen mukaansa kuitenkin purkaa asteittain.
Omikronmuunnos on lisännyt koronatartuntoja runsaasti, mutta sairaalakuormitus on jäänyt suhteellisesti aiempia aaltoja alhaisemmaksi. Syynä ovat arvioiden mukaan rokotusten vaikutus taudinkuvaan sekä omikronin suhteellinen lievyys.
Hallitus käsittelee neuvotteluissaan samalla koronastrategiansa päivittämistä. Neuvottelut alkavat aamulla Säätytalossa Helsingissä.
Rajoituksia alettu purkaa vähitellen
Joulukuun lopulla otettiin käyttöön merkittäviä koronarajoituksista, sillä omikronmuunnos alkoi levitä hälyttävällä vauhdilla. Samalla koronapassin käyttö jäädytettiin.
Näitä rajoituksia on alettu purkaa vähitellen. Esimerkiksi ruokaravintoloiden aukiolo- ja anniskelurajoitusta helpotettiin kolmella tunnilla. Ruokaravintolat ovat voineet olla eilisestä asti auki iltayhdeksään. Baareilla on yhä voimassa tiukat rajoitukset.
Lisäksi hallitus ohjeisti viime viikon lopulla alueita rajoitusten keventämiseen muissa matalan riskin tilaisuuksissa ja tiloissa. Linjaus tarkoitti käytännössä esimerkiksi monien liikunta- ja kulttuuripalvelujen jatkumista täystauon jälkeen.
Koronaministerityöryhmän puheenjohtajana sijaistanut sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) sanoi viime torstaina, että on liian aikaista antaa aikataulua sille, milloin kaikki rajoitukset voidaan purkaa.
– Varmasti tämän edessä olevan uuden koronastrategian työstämisen yhteydessä pyritään luomaan näkymää tuleville viikoille ja kuukausille ja ulostuloa näistä rajoituksista, hän totesi.
THL:n Tervahauta ja Salminen HS:n Vieraskynä-palstalla: Yhteiskuntaa voidaan alkaa avata hallitusti
Rokotusten ja tartuntojen runsauden vuoksi suurimmalla osalla Suomen väestöstä on hyvä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan, mikä mahdollistaa yhteiskunnan avaamisen aloittamisen ja rajoitusten purkamisen hallitusti, kirjoittavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla .
Vakavan koronavirustaudin hoitoon saataneen heidän mukaansa lisäksi uusia lääkkeitä tämän kevään aikana.
He uskovat epidemian laantuvan Suomessa heinäkuun alkuun mennessä ainakin tilapäisesti, mutta viimeistään syksyllä saattaa tulla vaihe, jossa tartuntojen määrät alkavat kasvaa.
– Epävarmuutta aiheuttaa se, että emme toistaiseksi tiedä tarkkaan, kuinka pitkään tartunnan saaneiden ja rokotettujen suoja vakavaa sairastumista vastaan säilyy ja kuinka se tehoaa mahdollisia uusia virusmuunnoksia vastaan, he kirjoittavat.
Tervahauta ja Salminen peräänkuuluttavat jatkossa muun muassa nopeaa tartunnanjäljitystä ja kykyä hoitaa äkillinen infektiopotilaiden hoitotarpeen kasvu.
– Erilaisiin kehityskulkuihin on varauduttava lääkkeiden ja rokotteiden ohella siten, että terveydenhuoltomme kantokykyä vahvistetaan.
Heidän mukaansa laajat rajoitukset tulisi säästää tilanteisiin, joissa ne olisivat välttämättömiä.