Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osinkohanat avaava Nokia sai johdon mukaan perustansa kuntoon odotettua nopeammin: "Olemme olennaisilta osilta saaneet kilpailijat kiinni"

Nokia kertoi torstaina monen sijoittajan odottaman uutisen, kun vaikeuksista kärsinyt verkkolaitevalmistaja ilmoitti palaavansa osingonmaksajaksi.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto laski loka-joulukuussa 908 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1 056 miljoonaa. Yhtiö oli jo aiemmin ennustanut, että päättyneenä vuonna tulos on tasaisempi kuin yleensä, eikä viimeisen vuosineljänneksen tulospiikki ollutkaan yhtä voimakas kuin aiemmin. Koko vuoden 2021 liikevoitto nousi kolmanneksella 2 775 miljoonaan euroon.

Liikevaihto oli vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä 6,4 miljardia ja koko vuonna 22,2 miljardia euroa. Molemmat luvut olivat likipitäen edellisvuoden tasolla.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark kuvailee vuotta 2021 yhtiölle muutosten vuodeksi. Elokuussa 2020 yhtiön johdossa aloittaneen Lundmarkin mukaan liiketoiminnan perustan kuntoon laittaminen sujui ennakoitua nopeammin.

– Seuraava vaihe tarkoittaa sitä, että tavoitteemme on kasvun kiihdyttäminen ja marginaalien parantaminen. Meillä on vahvistunut kilpailukyky teknologioissa läpi koko yhtiön, Lundmark sanoi mediatilaisuudessa.

Kehuja asiakkailta

Toimitusjohtaja lisäsi, että yhtiö on edistynyt hyvin 5g-tuotteissa. Aiempina vuosina paljastunut takamatka seuraavan sukupolven mobiiliverkossa loi huolta yhtiön tulevaisuudesta.

– Monet asiakkaat ovat tämän vuoden aikana meille vahvistaneet, että olemme olennaisilta osilta saaneet kilpailijat kiinni, ja se luo hyvän pohjan jatkolle, Lundmark sanoi.

Nokia jäädytti osingonmaksun syksyllä 2019, jolloin yhtiö heikensi rajusti tulosnäkymiään. Nyt yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle 0,08 euron osakekohtaista osinkoa. Se on tarkoitus maksaa neljässä erässä, joista ensimmäistä odotetaan toukokuussa.

Yhtiö ilmoitti myös osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta. 600 miljoonan euron hankintojen arvioidaan alkavan kuluvan vuosineljänneksen aikana ja kestävän kaksi vuotta.

Osakemarkkinoita yhtiön terveiset eivät kuitenkaan tuoreeltaan vakuuttaneet. Nokian osake lähti Helsingin pörssin avautuessa sahaamaan 1–2 prosentin laskua.

Puolijohdepula yhä riesana

Puolijohdekomponentteja koskeva pula tulee Lundmarkin mukaan olemaan edelleen ongelmana kuluvan vuoden aikana.

– Kun katsotaan puolijohdeteollisuuden kapasiteettia, niin siellä on jonkin verran uutta kapasiteettia tulossa markkinoille tämän vuoden loppupuolella, mutta ei se hirveästi tämän vuoden kuvaa ehdi muuttaa, hän sanoi.

Toimitusjohtaja kuitenkin korosti, että yhtiö on edelleen pärjännyt tilanteen kanssa varsin hyvin. Osa loppuvuoden liikevaihdosta siirtyi tarvikepulan vuoksi tälle vuodelle, mutta toimitusjohtajan mukaan merkittäviä asiakasmenetyksiä ei ole ollut.

Nokia ei ole myöskään kokenut dramaattisia vaikutuksia geopoliittisen tilanteen vuoksi. Yhtiön on arvioitu hyötyvän esimerkiksi kiinalaisjätti Huaweihin kohdistuvista epäluuloista.

– Jonkin verran olemme muualla maailmassa voittaneet markkinaosuuksia sellaisilla asiakkailla, jotka ovat vaihtaneet toimittajaa poliittisista syistä, mutta koska emme ole poliittinen toimija, emme halua sen enempää tähän keskusteluun mennä, Lundmark sanoi Kiinan markkinoita kommentoituaan.

Tavoitteena nostaa liikevaihtoa

Nokian uutena pitkän aikavälin tavoitteena on kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaa vähintään 14 prosentin vertailukelpoinen liikevoittomarginaali.

Alkaneena vuonna yhtiön tavoitteena on kasvattaa liikevaihtonsa 22,6–23,8 miljardiin euroon.

Nokia aloitti vuoden positiivisella tulosvaroituksella, jossa se ennakoi vuoden 2021 liikevoittoprosentin ylittävän aiemmin arvioidun. Koko vuoden liikevoittoprosentti asettui tuoreen arvion mukaisesti 12,5:een. Tälle vuodelle yhtiö tavoittelee vastaavaksi luvuksi 11–13,5.