Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM ja THL: Tehohoidon kuormitus laskenut huomattavasti, hybridistrategian tavoitteena pitää yhteiskunta auki

Suora lähetys on päättynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät torstaina kello 10 tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tauti- ja rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi kuultiin katsaus ajankohtaisista koronatoimista ja strategian päivityksestä.

STM tiedotti katsauksen alkaessa, että epidemian aiheuttama sairaalahoidon tarve on pysynyt tasaisen korkealla tasolla kahden viikon ajan. Tehohoidon kuormitus on laskenut huomattavasti tammikuun puolivälin jälkeen.  Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli keskiviikkona yhteensä 347 potilasta, eli lähes vastaava määrä kuin viikko sitten. Teho-osastoilla oli puolestaan 30 potilasta, kun viikko sitten vastaava luku oli 38.

Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon 9. helmikuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 2126. Kuolleista 75 prosentilla on ollut ainakin yksi vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Viimeisimpien kahden viikon aikana (27.1.–9.2.) ilmoitettiin yhteensä 232 menehtynyttä, joista 83 prosenttia oli yli 70-vuotiaita. 

Kolmansien rokoteannosten ottamista suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. STM korostaa, että erityisen tärkeää on, että 60 vuotta täyttäneet ja perussairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet ottavat kolmannen rokoteannoksen mahdollisimman pian.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kommentoi tilaisuudessa, että omikron-aallon huippu voi olla jo ohi Hus-alueella. Monella alueella lähiviikkojen kulku on kuitenkin vaikeasti ennakoitavissa, sillä tartuntapaine väestössä jatkuu korkeana. 

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, että hybridistrategian tavoite tälle vuodelle on yhteiskunnan auki pitäminen.

– Lähestymme aikaa, jossa jälkihoito ja jälleenrakennus on äärettömän tärkeää. Varautua pitää myös siihen, että globaali pandemia jatkuu, Varhila sanoi.

Varhila kertoi myös, että koronapassin jäädytystä pyritään vielä parisen viikkoa jatkamaan. Työ on juuri meneillään ja pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti valtioneuvoston istuntoon.

Tilannekatsauksessa oli mukana myös johtaja Mika Salminen THL:stä.