Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus saa tänään asiantuntija-arviot ilmastopäätöstensä riittävyydestä

Hallitus saa tänään asiantuntijoiden arviot siitä, riittävätkö sen jo tekemät ilmastopäätökset päästöjen ja hiilinielujen tasapainoon vuoteen 2035 mennessä vai tarvitaanko keinoja lisää.

Hallitus sopi budjettiriihessä, että ilmastotoimien riittävyyttä tarkastellaan nyt keväällä ja uusiin toimiin ryhdytään tarvittaessa.

Arvionsa julkistavat Suomen Ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Teknologian tutkimuskeskus ja Ilmastopaneeli.

Taustalla on keskustan ja vihreiden välille syksyn budjettiriihessä syntynyt erimielisyys päästövähennyksistä. Sopu saatiin aikaan tällä niin sanotulla perälautakirjauksella. Vihreiden oli mahdollista hyväksyä pääministeri Sanna Marinin (sd.) kompromissiesitys, koska päätettiin, että päästölinjauksista tehdään keväällä tieteellinen arvio, jossa ovat mukana tutkimuslaitokset ja Ilmastopaneeli.

– Sen perusteella voimme katsoa, ovatko tehdyt päätökset riittäviä ja suunnitellut keinot vaikuttavia vai onko edessä vielä uusia toimia, sanoi syyskuussa silloinen ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotustilaisuudessa.

Keskusta on arvioinut, että nykyiset toimet riittävät eikä uusia keinoja tarvita.