Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulun epäillystä lääkevarkaudesta seurannut henkilötietojen tietoturvaloukkaus – sairaalan mukaan uhreina 20–30 potilasta

Useat potilaat Oulun yliopistollisen sairaalan vuodeosastolla ovat joutuneet henkilötietojen tietoturvaloukkauksen kohteiksi, sairaala tiedotti keskiviikkona. Tietoturvan loukkaus liittyy sairaalassa tapahtuneeseen lääkevarkauteen.

Hoitohenkilökunnan jäsenen epäillään anastaneen lääkkeitä omaan käyttöön ja tehneen sitä varten potilastietojärjestelmään vääriä merkintöjä. Potilaiden lääkkeiden antokirjauksia voi olla virheellisesti merkitty potilastietojärjestelmään.

Sairaalan tietojen mukaan lääkevarkaudet ovat tapahtuneet keväästä syksyyn 2021. Laajojen selvitysten perusteella tietoturvan loukkauksen uhreiksi on joutunut 20–30 potilasta.

Oulun poliisi ilmoitti keskiviikkona saaneensa valmiiksi lääkevarkauteen liittyvän juttukokonaisuuden esitutkinnan. Sairaanhoitajan epäillään anastaneen työpaikaltaan omaan käyttöönsä huomattavan määrän huumausaineeksi luokiteltavia lääkeaineita, ja häntä epäillään useista eri rikoksista.

Poliisi epäilee, että lääkkeiden anastaminen on ollut pitkäkestoista ja jatkuvaa. Siitä epäillään aiheutuneen myös laiminlyöntejä ja vaaraa potilasturvallisuudelle.

Juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) on poliisin mukaan tehnyt muutoksia tietoturvaansa ja potilasasioihin liittyvään hallintoonsa sen jälkeen, kun jutun epäilyt tulivat ilmi.