Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finanssivalvonta: Suomen finanssisektorin vakavaraisuus on vahva, vaikka Ukrainan sota heikentää talousnäkymiä

Suomen finanssisektorin vahva vakavaraisuus antaa puskuria sekä hyvät lähtökohdat kohdata heikentyvä taloustilanne, arvioi Finanssivalvonta (Fiva). Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut Suomen finanssisektorin riskejä vaikeasti ennakoitavalla tavalla.

Toimijoiden on kuitenkin varauduttava kasvaneisiin riskeihin, joita tuovat niin heikkenevät talousnäkymät kuin kasvanut kyberhyökkäysten uhka, Fiva muistuttaa.

Suomen finanssisektori altistuu suoranaisesti Venäjään liittyville riskeille vähän, arvioi Fiva. Koko pankkisektorin taseesta alle 0,1 prosenttia, vakuutustoimijoiden sijoituksista noin 0,3 prosenttia ja rahastoyhtiöiden sijoituksista noin 0,4 prosenttia altistuu suorille Venäjä-riskeille.

Liiketoiminnan vaikeutuessa Venäjällä ja Venäjän kanssa finanssisektorille syntyy kuitenkin epäsuoria altistumia, joita ei pystytä vielä arvioimaan, Fiva kertoo.

Suomen sijainti Venäjän reunamarkkinana on näkynyt myös osakekursseissa, koroissa ja luottoriskiltä suojautumisen hinnoittelussa.

Fiva seuraa toimintaympäristöä tehostetusti ja monipuolisesti muiden suomalaisten ja eurooppalaisten viranomaisten kanssa. Fiva valvoo myös EU:n Venäjää vastaan asettamien pakotteiden noudattamista. Valvonta kohdistuu erityisesti pankkisektorille sekä keinoihin kiertää pankkijärjestelmää esimerkiksi kryptovaluuttojen avulla.

Suomalaisiin pankkeihin kohdistui palvelunestohyökkäyksiä

Myös kyberhyökkäysten riski finanssialan toimijoita ja palveluntarjoajia kohtaan on kohonnut sodan seurauksena, Fiva kertoo.

Fivan mukaan helmi-maaliskuun vaihteessa muutamiin suomalaisiin pankkeihin kohdistui palvelunestohyökkäyksiä, jotka aiheuttivat katkoja ja hidastumista verkko- ja mobiilipankeissa. Hyökkäysten tekijöistä ei ole tietoa.

– Varsinaiset maksujärjestelmät ovat kuitenkin toimineet viime aikoinakin luotettavasti, merkittäviä häiriöitä ei ole ilmennyt, Fiva kertoo tiedotteessa.

Fiva edellyttää valvottaviltaan maksu- ja tietojärjestelmiin, tietoturvallisuuteen ja jatkuvuussuunnitteluun liittyvien määräysten ja ohjeiden noudattamista sekä sen varmistamista, että niiden suojaukset erilaisia kyberuhkia vastaan ovat ajan tasalla.