Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttovirasto perustaa vastaanottokeskukset Espooseen ja Seinäjoelle – Ukrainasta paenneiden majoitustarve Suomessa kasvanut

Maahanmuuttovirasto perustaa vastaanottokeskukset Espooseen ja Seinäjoelle. Lisäksi virasto avaa yksityismajoituksessa oleville ukrainalaisille uudet palvelupisteet Espooseen, Seinäjoelle ja Kemiin.

Espoon vastaanottokeskus avattiin Nihtisillassa jo keskiviikkona.

Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista, koska Ukrainasta paenneiden majoitustarve Suomessa on kasvanut.

Majoituspaikkojen määrää on nostettu myös parilla tuhannella jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Ennen Espoon keskuksen avaamista Suomessa oli eri puolilla maata 27 vastaanottokeskusta, joista seitsemän on alaikäisyksiköitä.

– Maahanmuuttovirasto on jatkanut vastaanottokeskuspaikkojen lisäämistä jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Tämän lisäksi vastaanottokeskuksissa on tarvittaessa hätämajoituspaikkoja, jotka on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön ennen kuin ihmiset siirtyvät varsinaiseen majoitukseen. Kuntien ja seurakuntien kanssa on myös kartoitettu majoitustiloja, sanoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen tiedotteessa.

Palvelupisteet tarkoitettu yksityismajoituksessa oleville

Venäjän hyökkäyksen jälkeen kansainvälistä suojelua Suomesta on hakenut lähes 5 800 Ukrainan kansalaista. Lähes kaikki ukrainalaiset hakevat nyt tilapäistä suojelua.

– Suuri osa Ukrainasta paenneista on majoittunut yksityismajoitukseen, ja heidän palvelunsa tullaan järjestämään vastaanottokeskuksen toimesta, Nuutinen sanoo tiedotteessa.

Yksityismajoituksessa asuva turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeva rekisteröidään yksityismajoituskohdetta lähimmän vastaanottokeskuksen kirjoille. Majoituksensa itse järjestävä saa vastaanottokeskukselta esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut ja tarvittaessa vastaanottorahan.

Yksityismajoituksessa oleville tarkoitetut palvelupisteet Espoossa, Kemissä ja Seinäjoella avautuvat lähipäivinä. Lisäksi Maahanmuuttovirasto kartoittaa mahdollisuutta uudelle yksityismajoituksen palvelupisteelle pääkaupunkiseudulta.

Kysymyksiä ja tarjouksia ukrainalaisten majoittamisesta voi esittää SPR:n ylläpitämälle valtakunnalliselle infopisteelle , joka koordinoi avuntarjouksia.