Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syytteet nostettu FBI-operaatioon liittyvistä huumejutuista isoimmassa – syytettyjä 54, käsittelypäiviä varattu noin 90

Syyttäjät ovat nostaneet syytteet 54:ää ihmistä vastaan isoimmassa huumejutussa, joka on Suomessa paljastunut Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämän huijausviestisovelluksen avulla, Syyttäjälaitos tiedotti maanantaina.

Poliisi on aiemmin kuvannut huumejuttua historiallisen suureksi. Poliisi on epäillyt, että Virosta ja Espanjasta johdettu organisaatio toi Suomeen huumeita noin 100 miljoonan euron arvosta kesän 2020 ja kesän 2021 välillä.

Syytekohtia on lähes 130. Käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa kahden viikon kuluttua ja sille on varattu noin 90 päivää.

– Syytekohtia on yhteensä 128, joista 92 koskee törkeitä huumausainerikoksia tai avuantoa törkeään huumausainerikokseen, kahdeksan huumausainerikoksia tai huumausaineen käyttörikoksia, kolme törkeitä dopingrikoksia, yhdeksän törkeää tai perusmuotoista rahanpesua, kymmenen ampuma-aserikoksia ja loput muita vähäisempiä rikoksia, jotka ovat paljastuneet tutkinnan yhteydessä. Syytetyistä noin 20 on edelleen tutkintavankeudessa ja kaksi henkilöä odottaa vielä luovutusta Suomeen, Syyttäjälaitoksen tiedotteessa kerrottiin.

Noin kymmenen epäillyn osalta asia on edelleen esitutkinnassa tai syyteharkinnassa.

Huumeita tuotiin esimerkiksi multakuormien seassa

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille kansainvälisen Greenlight-operaation myötä. Siinä rikollisia eri maissa huijattiin käyttämään FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa.

Poliisin mukaan eniten Suomeen salakuljetettiin kannabista, 770 kiloa, ja amfetamiinia, 706 kiloa. Kannabis tuotiin Espanjasta ja amfetamiini Hollannista. Niiden lisäksi Hollannista tuotiin esimerkiksi kokaiinia ja ekstaasia.

Huumeet salakuljetettiin Suomeen rahtiliikenteen mukana.

– Epäiltyjen viestittelyn ja muun esitutkinnan perusteella epäillyt ovat suunnitelleet ja järjestäneet huumausaineiden maahantuonnin erittäin ammattimaisesti. Huumeita salakuljetettiin esimerkiksi multa-, kuorikate- ja grillihiilikuormissa ja lämminvesivaraajien sisällä, tutkinnanjohtaja Jari Räty keskusrikospoliisista (KRP) kertoi tammikuussa.