Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsimaat tyrmäsivät Talebanin päätöksen sulkea tyttöjen toisen asteen koulut

Yhdysvallat ja useat muut länsimaat ovat tuominneet Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen päätöksen sulkea tytöille tarkoitetut toisen asteen koulut.

Taleban määräsi tyttöjen koulut suljettaviksi keskiviikkona vain muutamia tunteja sen jälkeen kun ne olivat avautuneet uudelleen.

Yhdysvaltain, Britannian, Kanadan, Ranskan, Italian ja Norjan ulkoministerit sekä EU:n ulkoasioiden korkea edustaja julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa tuomittiin Talebanin päätös ja vaadittiin äärijärjestöä kumoamaan määräys. Lausunnon mukaan Talebanin päätös vahingoittaa sen pyrkimyksiä saavuttaa kansainvälisesti tunnustettu asema Afganistanin hallintona.

Taleban nousi uudelleen valtaan Afganistanissa elokuussa kansainvälisten joukkojen vetäytyessä maasta, ja tuolloin kaikki koulut suljettiin koronapandemiaan vedoten. Kun koulut avattiin uudelleen kaksi kuukautta myöhemmin, niihin pääsivät vain pojat ja nuoremmat tytöt.

Tyttöjen pääsy kouluun on ollut länsimaiden keskeinen ehto sille, että maahan toimitetaan ulkomaista apua.

– Talebanin toimet ovat ristiriidassa sen julkisille vakuutuksille Afganistanin kansalle ja kansainväliselle yhteisölle, länsimaat sanoivat tiedotteessaan.

Naisten elämää on rajoitettu merkittävästi Afganistanissa Talebanin vallan alla siitä huolimatta, että Taleban lupasi "pehmeämpää" hallintotapaa verrattuna edelliseen valtakauteensa 1990-luvun lopulla.

Norjan mukanaolo länsimaiden yhteislausunnossa on merkittävää, sillä Norja isännöi aiemmin tänä vuonna Talebanin ja länsimaisten diplomaattien neuvotteluja.

--

Juttua on korjattu kello 7.05. Taleban määräsi koulut suljettaviksi keskiviikkona, ei torstaina.