Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tehyn puheenjohtajan mukaan jo sovittu haastattelu A-studiossa peruttiin, koska ministeri Lindén halusi esiintyä siinä yksin – A-studio kiistää jyrkästi, että sen journalistiseen päätösvaltaan olisi yritetty vaikuttaa

Ylen A-studion tiistaiseen ministeri Aki Lindénin (sd.) haastattelun taustaan ei liity ohjelman vastaavan tuottajan Ville Kolarin mukaan minkäänlaista painostamista tai vaikuttamisyritystä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi sosiaalisessa mediassa, että A-studio perui jo hänen kanssaan sovitun haastattelun tiistaina.

Rytkönen tviittasi, että hänet oli pyydetty keskustelemaan perhe- ja peruspalveluministeri Lindénin kanssa samaan ohjelmaan.

– Mutta sitten tuli tieto, että ministeri halusi studioon yksin, Rytkönen kirjoitti Twitter-tilillään.

Ville Kolari sanoo STT:lle, että päätös ministerin haastattelemisesta yksin lyötiin lukkoon ohjelman tekijöiden omalla päätöksellä. Hän kiistää jyrkästi, että journalistiseen päätösvaltaan olisi yritetty vaikuttaa.

– Ei todellakaan, ei missään nimessä. Miten olisi vaikuttanut. Jos ministeri sanoisi, että hän ei tule joidenkin vieraiden kanssa studioon, silloin soi saman tien hälytyskellot.

Ministeri Aki Lindén tviittasi alkuiltapäivällä, että hänet pyydettiin haastatteluun, johon hän lupautui.

– En ole millään tavalla vaikuttanut tai pyrkinyt vaikuttamaan siihen, miten eilinen A-studion haastatteluni toteutettiin, Lindén kirjoittaa Twitter-tilillään.

"Rytkönen vastasi tähän toiseen pyyntöön myönteisesti"

A-studio tviittasi tiistain kulusta, jonka alkuperäinen suunnitelma oli haastatella pelkästään ministeriä yksin uudesta potilasturvallisuuslaista. Päivän edetessä ohjelmaan pyydettiin sekä KT Kuntatyönantajien edustajaa että Tehyn puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä. Ville Kolarin mukaan Rytkönen kieltäytyi ensin saapumasta studioon.

– Päivällä Millariikka Rytköseltä pyydettiin voisiko hän antaa inserttiin oman kommenttinsa. Saimme vastauksen, että inserttiin hän voi antaa haastattelun, mutta hän ei tule studioon suoraan lähetykseen, Kolari sanoo STT:lle.

Aiheeseen liittyvää inserttiä käytetään usein studiohaastattelujen edellä tai sen lomassa.

Myöhemmin A-studio sai vahvistuksen Lindénin saapumisesta suoraan lähetykseen.

– Ajattelimme, että saisimmeko kaikki tahot lähetykseen.

Kolarin B-suunnitelmaksi nimeämä vaihtoehto olisi tarkoittanut Tehyn, KT Kuntatyönantajien ja Aki Lindénin kohtaamista studiossa.

A-studio lähetti uuden pyynnön Millariikka Rytköselle.

– Rytkönen vastasi tähän toiseen pyyntöön myönteisesti.

A-studio ei Kolarin mukaan saanut riittävän ajoissa vastausta kaikilta osapuolilta ohjelmaan saapumisesta. Siksi ohjelman tekijät palasivat alkuperäiseen suunnitelmaan.

– Meidän piti lyödä suunnitelma lukkoon ja valitsimme ensimmäisen suunnitelman, että Lindén saapuu yksin studioon.

Ministerin avustaja kertoi pitäneensä kiinni sovitusta yksilöhaastattelusta

Ministeri Lindénin erityisavustaja Timo Lehtinen kertoi STT:lle sähköpostissa, että A-studion kanssa sovittiin tiistaina viiden jälkeen tiukalla aikataululla lyhyestä yksilöhaastattelusta.

– Puoli seitsemän jälkeen Yleltä tuli viesti, jossa ehdotettiin, että myös KT Kuntatyönantajat ja Tehy ehtisivät mukaan keskusteluun.

Ministeri oli Lehtisen mukaan toisessa tapaamisessa lähetykseen asti.

– Kerroin, että en ehdi keskustelemaan asiasta ministerin kanssa ennen lähetystä. Sanoin siksi, että yhteishaastattelua voi miettiä jatkossa, mutta mennään tällä kertaa alkuperäisen suunnitelman mukaan, Lehtinen kirjoittaa.

Lehtisen mukaan hän ei kysynyt ministerin näkemystä asiaan. Tämän jälkeen Ylen toimittaja vastasi tähän ymmärtävänsä tilanteen ja järjestävänsä muut haastattelut erikseen tai ohjelmassa olevaan inserttiin.

Asia on herättänyt laajasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kritiikkiä on nostattanut muun muassa se, että ministeri Lindén oli ainoa haastateltava kiistanalaisessa asiassa.

Tiistai-illan ohjelman aiheena oli potilasturvallisuuslaki, joka antaisi aluehallintovirastoille valtuudet määrätä hoitajia töihin sakon uhalla potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat lakon toisen vaiheen perumisesta aiemmin tiistaina. Ne kertoivat ryhtyvänsä valmistelemaan joukkoirtisanoutumisia.

Keskiviikkoillan A-studiossa ovat sekä KT Kuntatyönantajan että Tehyn edustajat. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on lupautunut saapumaan studioon.