Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emmanuel Macron saa jatkokauden Ranskan johdossa – helpotus näkyy eurooppalaisten johtajien reaktioissa

Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron oli sunnuntai-iltana voittamassa presidentinvaalit. Ennusteiden mukaan hän oli saamassa noin 58 prosenttia äänistä.

Macronin haastaja, äärioikeiston Marine Le Pen jäänee noin 42 prosenttiin. Äänimäärät perustuvat Ranskan televisiokanaville tehtyihin ennusteisiin.

Äänestyspaikat sulkeutuivat iltayhdeksältä.

Vaikka Le Penin kannatus ei riittänyt voittoon, hän parantaa tulostaan selvästi verrattuna edellisiin presidentinvaaleihin. Hän ylsi toiselle kierrokselle myös vuonna 2017, jolloin hän keräsi vajaat 34 prosenttia äänistä. Hänen isänsä Jean-Marie Le Pen oli ensimmäinen äärioikeiston ehdokas, joka pääsi toiselle kierrokselle vuonna 2002. Isä hävisi silloin Jacques Chiracille murskaluvuin, kun Chirac keräsi äänistä lähes 83 prosenttia.

Le Pen tunnusti tappionsa vajaa vartti äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen, mutta kutsui kasvanutta äänisaalista voitoksi.

– En voi olla näkemättä tässä tappiossa eräänlaista voittoa. Ranskalaiset ovat osoittaneet, että he haluavat vahvan vastavoiman Emmanuel Macronille, Le Pen sanoi kannattajilleen.

Le Pen vakuutti niin ikään, ettei hän tule koskaan hylkäämään Ranskaa.

Vaikka Macron näytti yhä voittavan selvällä erolla, ei äärioikeisto ole vielä koskaan tätä ennen ollut näin lähellä päästä valtaan Ranskassa. Voittomarginaali on kuitenkin analyytikkojen mukaan riittävä, jotta Macron voi lähteä kohtalaisen luottavaisesti toiselle kaudelleen.

Macron voitonpuheessaan: Ketään ei jätetä

Emmanuel Macron lupasi voitonpuheessaan tehdä kaikkensa Ranskan yhtenäisyyden puolesta.

– Ketään ei jätetä kyydistä, hän vakuutti kiitospuheessaan riemuitsevalle kannattajajoukolle Eiffel-tornin juurella Pariisissa.

Selvästi liikuttunut Macron sanoi olevansa tietoinen, että monet antoivat hänelle äänensä vastentahtoisesti, tavoitteenaan estää äärioikeiston Marine Le Penin nousu valtaan.

– Tiedän, mitä olen teille velkaa, Macron sanoi.

Macron kiitti heitä ja lähetti terveisensä myös niille, jotka äänestivät Le Peniä.

– Tästä lähtien en ole vain oman leirini ehdokas, vaan koko kansan presidentti, hän vakuutti.

Macron sanoi haluavansa toisella kaudellaan työskennellä vastakkainasettelun vähentämiseksi ja rakentaa oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa Ranskaa.

Huojentuneet reaktiot eri puolilla Eurooppaa

Presidentti Sauli Niinistö on onnitellut Ranskan Emmanuel Macronia presidentinvaalien voitosta. Ranskankielisessä tviitissään Niinistö toteaa, että Suomen ja Ranskan väliset suhteet ovat erinomaiset.

Niinistö sanoo olevansa vakuuttunut, että Suomen ja Ranskan välinen yhteistyö jatkaa syvenemistään lähivuosina niin kahdenvälisellä, eurooppalaisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi myös lämpimät onnittelunsa Macronille. Marin sanoi odottavansa innolla tilaisuutta jatkaa yhteistyötä Euroopan, turvallisuuden sekä Suomen ja Ranskan läheisten suhteiden puolesta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi tuloksen merkitsevän sitä, että EU voi luottaa Ranskaan tulevan viiden vuoden ajan.

– Näinä vaikeina aikoina tarvitsemme vakaata Eurooppaa ja Ranskaa, joka on täysin sitoutunut EU:n suvereniteetin vahvistamiseen, Michel tviittasi.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen onnitteli heti Macronia vaalivoiton johdosta.

Onnittelut saatiin myös Britannian pääministeri Boris Johnsonilta, joka tviittasi, että Ranska on yksi Britannian läheisimmistä ja tärkeimmistä liittolaisista.

Italian pääministeri Mario Draghi sanoi lausunnossaan, että Macronin voitto on hyvä uutinen koko Euroopalle.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kutsui Ranskan vaalitulosta "luottamuslauseeksi Euroopalle".

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP