Helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välillä leimahtanutta väkivaltaista kostokierrettä on jälleen puitu keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.
Oikeudessa on jatkettu ravintola Kaivohuoneelle Helsingissä väitetysti suunnitellun iskun käsittelyä. Kuultavana on ollut helsinkiläisjengin johtohahmona pidetty Milan Jaff, 22.
STT kertoo Jaffin nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on tunnettu julkisuudessa. Hänellä on esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa yli 110 000 seuraajaa, ja Youtubessa hänen videoitaan on katsottu yli 1,7 miljoonaa kertaa.
Syyttäjän mukaan yksi juttukokonaisuuden syytetyistä vuokrasi tekaistulla henkilöllisyydellä Cadillac-merkkisen tila-auton juuri ennen Kaivohuoneelle viime lokakuussa suunniteltua tapahtumaa. Poliisi otti myös Jaffin kiinni tästä tila-autosta.
Muita syytettyjä otettiin kiinni heidän ollessaan ajamassa Jaffin omistamalla autolla. Auton takakontista löytyi poliisin ja syyttäjän mukaan teräaseita, muun muassa pitkäteräinen keittiöveitsi ja miekka.
Kuulemisessaan käräjäoikeudessa Jaff kiisti, että teräaseet olisivat millään tavoin liittyneet Kaivohuoneelle väitetysti suunniteltuun kostoiskuun. Miekka oli hänen mukaansa koriste-esine.
– En edes muistanut niiden olevan autossa. Ne ovat varmasti jääneet sinne kesän jäljiltä, kun olen tarvinnut niitä esimerkiksi kalastaessa ja nuotion polttopuita pilkkoessa, sanoi Jaff.
Erimielisyyttä tila-auton vuokrauksen tarkoituksesta
Syyttäjän mukaan helsinkiläisjengi aikoi tunkeutua tapahtumaan Kaivohuoneella kostaakseen espoolaisjengin aiempia tekoja. Jengin suunnitelmissa oli syyttäjän mukaan tunkeutua ravintolaan mukanaan teräaseita ja ainakin yksi ampuma-ase. Poliisi perui tapahtuman saatuaan vihiä jengin suunnitelmista, mutta osa syytetyistä ajoi syyttäjän mukaan kuitenkin näyttäytymään Kaivohuoneelle.
– Jos tapahtumaa ei olisi Kaivohuoneella peruutettu, meillä olisi tässä käsittelyssä erilaisia vakavia väkivaltarikoksia. Tilanne on lokakuun alussa ollut jengien välinen sota, sanoi syyttäjä Perttu Könönen oikeudenkäynnissä aiemmin huhtikuussa.
Syyttäjän ja syytettyjen välillä on ollut erimielisyyttä siitä, mitä osa syytetyistä teki tila-autossa, josta poliisi otti heidät kiinni Kaivohuoneen lähellä.
Oikeudenkäynnin aikana kuullut syytetyt ovat kertoneet, että heidän tarkoituksenaan oli vain ottaa näyttävän auton kanssa kuvia sosiaaliseen mediaan ja mennä sitten illanviettoon ravintolaan. Myös Jaff kertoi kuulemisessaan, että autolla oli vain tarkoitus ajella perjantai-illan ratoksi.
Syyttäjä Könönen on kuvaillut tila-autoa "hyökkäysvaunuksi", jolla osan syytetyistä oli hänen mukaansa tarkoitus ajaa Kaivohuoneelle toteuttamaan kostoiskuaan.
Syyttäjän mukaan jengit ovat järjestäytyneitä rikollisryhmiä
Syyttäjä on jatkuvasti oikeudenkäynnin aikana rinnastanut kyseessä olevat katujengit järjestäytyneisiin rikollisryhmiin. Syyttäjän mukaan myös poliisi on katsonut esitutkinnassaan, että kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus.
– Katujengit ovat nyt saapuneet Suomeenkin. Mielestäni tähän on syytä herätä muidenkin kuin oikeusviranomaisten, syyttäjä Könönen sanoi oikeudessa aiemmin.
Syyttäjän mukaan sosiaalisella medialla on tärkeä rooli käsiteltävässä asiassa. Siellä on muun muassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista.
Isossa roolissa on syyttäjän mukaan lisäksi gangsta rap -musiikki, jota myös Jaff on tehnyt. Jengit ovat syyttäjän mukaan esimerkiksi nokitelleet toisilleen kappaleiden sanoituksilla. Myös artisti, jonka oli tarkoitus esiintyä ravintola Kaivohuoneella, on käsitellyt jengien välistä väkivaltaa musiikissaan.
Syytetyt ovat käräjäistunnoissa toistuvasti kiistäneet, että musiikkikappaleissa olisi kyse mistään muusta kuin musiikista. He ovat kiistäneet myös jengiin kuulumisen.
Syyttäjä on toistuvasti nostanut jengitunnuksena esille numerosarjan "47".
– Tunnuksellinen järjestäytynyt rikollisuus on paljon yleisempää kuin tunnukseton. Tunnuksellisen ryhmän on paljon helpompi saada väkivaltaista mainetta, sanoi Könönen loppulausunnossaan.
Syytetyt ovat kuvailleet numerosarjaa vain tunnukseksi ja esimerkiksi vaatemerkiksi sekä postinumeroalueeksi.
Johtohahmoille vaaditaan vuosien vankeusrangaistuksia
Helsinkiläisjengin johtohahmoina pidetyille Jaffille ja toiselle nuorelle miehelle syyttäjä vaatii ainakin kahdeksan ja seitsemän vuoden vankeusrangaistuksia.
– Yksinäinen susikin voi tehdä yksityiskohtaisen suunnitelman, mutta näyttäisi nimenomaan (toisen johtohahmona pidetyn) osalta, että hän on ollut hyvin ovelakin suunnittelija. Jaff on selvästi enemmän toiminnan mies, sanoi syyttäjä loppulausunnossaan.
Iskun suunnittelemisesta Kaivohuoneelle syytetään yhdeksää nuorta miestä. He kiistävät syyllistyneensä rikokseen.
Kokonaisuudessaan jutussa on syytettyjä ja syytekohtia pitkälti yli toistakymmentä. Syytteissä kuvatut tapahtumat ajoittuvat viime vuoden kesään ja syksyyn.
Juttukokonaisuuden käsittelyn piti loppua jo huhtikuun alussa, mutta se on venynyt alkuperäisestä aikataulustaan.