Venäjällä tänään vietettävän voitonpäivän perinteinen sotilasparaati on pidetty maan pääkaupungissa Moskovassa. Paraati alkoi joukkojen tarkastuksella ja presidentti Vladimir Putinin puheella.
Puheessaan Putin vertasi nyt Ukrainassa olevia joukkoja toisen maailmansodan esivanhempiinsa heidän taistelussaan natsi-Saksaa vastaan.
– Tilanne on nyt sama. Taistelette kansamme puolesta Donbassissa, äitimaamme turvallisuuden puolesta. Voitonpäivä on lähellä sydäntämme, Putin sanoi Guardianin mukaan.
Toisin kuin moni oli etukäteen pelännyt, Putin ei puheessaan julistanut sotaa Ukrainaa vastaan tai yleistä liikekannallepanoa. Puheessa ei tehty muitakaan merkittäviä uusia julistuksia sotaan liittyen, vaan se koostui Putinin vanhojen ja perusteettomien väitteiden kierrätyksestä.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jussi Lassilan mukaan Putinin puhe vaikutti "hyvin vaatimattomalta".
– Mikä oli yhtäältä odotettavissa ja toisaalta hienoinen yllätys, koska tilanne oli näin poikkeuksellinen. Tilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi olisi odottanut, että enemmän olisi viitattu tähän käynnissä olevaan operaatioon. Vaikka sitten täysin vääristellen ja käännellen, että operaatio etenee suunnitelman mukaan, mutta tällaista ei tehty, arvioi Lassila STT:lle.
Viittaukset Ukrainaan jäivät ohuiksi
Putinin puhe keskittyi merkkipäivän toisen maailmansodan teemaan, ja Lassilan mukaan "hyvin ohueksi jäi viittaus" nykyiseen operaatioon Ukrainassa.
Puheessaan Putin muun muassa syytti länttä siitä, että se olisi ollut viime vuoden lopulla suunnittelemassa laajaa hyökkäystä Donbassin alueelle ja Krimin niemimaalle. Putinin mukaan tämä muodosti "Venäjän rajoilla olevan uhkan, jota oli mahdoton hyväksyä", kertoo Guardian.
Putin myös syytti Ukrainaa siitä, että se olisi halunnut hankkia ydinaseita. Putinin puheenparressa tosin mainittiin vain "Kiovan hallinto", eikä Ukraina-sanaa käytetty koko puheessa ollenkaan. Tässä oli selvä ero verrattuna hyökkäyssodan alun retoriikkaa, jossa Putin esitti koko Ukrainan Venäjän yhteyteen kuuluvana alueena.
– Putin vetosi toistuvasti Ukrainaan, mutta rakensi sitä venäläisen imperialistisen narratiivin kautta, eli Ukraina on kiinteä osa Venäjän kulttuuria ja historiaa, ja ilman sitä Venäjää ei voi olla olemassa. Tätä ei haluttu nyt tuoda millään tavalla esiin, mikä paljastaa sen, mikä on nyt käynyt selväksi, eli Ukrainan suvereenius ja erillisyys tästä Putinin maailmankuvasta on fakta. Se on tietenkin vaikea pala myöntää, Lassila kertoo.
Vaikka Ukrainan täysi alistaminen Venäjän kontrolliin lie yhä Putinin haaveena, Venäjän tavoitteet näyttävät tällä hetkellä rajoittuvan Ukrainan itäosiin.
– Lähitavoite on se, että edes Donbassin alue saadaan hallintaan, ja siinäkin näyttää olevan erittäin suuria hankaluuksia.
Haavoittuneeksi huhuttua Gerasimovia ei näkynyt
Toisin kuin hyökkäyksen alussa, Putin ei enää puhunut koko Ukrainan "denatsifioinnista", vaan sanoi sodassa olevan kyse vain Donbassin alueesta, jossa Venäjä on tukenut Donetskin ja Luhanskin niin kutsuttujen kansantasavaltojen separatistihallintoja.
Mikään Putinin puheessa ei antanut ymmärtää, että Venäjä olisi vetäytymässä taisteluista Itä-Ukrainassa, mutta Putin toisaalta korosti sitä, ettei sodan tule levitä kolmanneksi maailmansodaksi.
– On tärkeää, että teemme kaikkemme, jotta globaalin sodan kauhut eivät koskaan toistu, Putin sanoi.
Merkille pantavaa voitonpäivän paraatissa oli suorien lähetysten perusteella asevoimien pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimovin poissaolo yleisön joukosta. Gerasimovin on huhuttu haavoittuneen hänen käydessään Ukrainan rintama-alueella, mutta mahdollisten vammojen vakavuudesta ei ole saatu vahvistettua tietoa.
Poissaolon syystä ei ole selvyyttä, mutta tutkija ei usko siihen, että Gerasimov olisi joutunut epäsuosioon Kremlissä.
– Luulen, että siinä on kyse käytännön syistä enemmän kuin siitä, että hänet olisi laitettu syrjään huonosta menestyksestä johtuen. Hän on toisin sanoen liian kiireinen tai mahdollisesta haavoittumisesta johtuen estynyt, Lassila sanoo.
Vieraslistalta puuttuivat myös tänä vuonna odotetusti kaikki kansainväliset vieraat, mikä Upin tutkijan mukaan korostaa Venäjän eristäytyneisyyttä.
– Tämä on totaalinen haaksirikko. Viime vuonna Turkmenistanin johtaja taisi olla ainoa joka siellä oli, eli hylkiövaltio-osasto, nyt ei ollut edes sitä. Etukäteen oli ilmoitettu, että vieraita ei kutsuta, koska haluttiin välttää se arvovaltatappio että joku peruisi esiintymisensä, Lassila kertoo.
Venäjän eristäytyminen syventyy tutkijan mukaan vuosi vuodelta, ja tämänkertainen voitonpäivän paraati oli vain tuorein pohjanoteeraus.
RIA Novosti: Ylilento peruttiin
Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Ukrainan hyökkäyssodan symboliksi noussut Z-kirjain oli tarkoitus nähdä paraatissa taivaalla osana MiG-29-hävittäjien ylilentoa, kirjoittaa CNN. Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi kuitenkin paraatin alkaessa, että ylilento oli peruttu sään vuoksi, vaikka paikan päällä sää näytti suoran lähetyksen perusteella aurinkoiselta.
Venäjän puolustusministeriön mukaan paraatissa oli määrä nähdä yhteensä 77 ilma-aluksen ylilento. Maan pinnalla esittelyssä oli yli sata asejärjestelmää, joiden joukossa kerrottiin olleen myös mannertenvälisiä ballistisia ydinohjuksia. Paraatiin osallistui useita tuhansia sotilaita.
Paraatin alla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi, ettei Ukraina anna Venäjän omia muistoa toisen maailmansodan voitosta natsi-Saksasta.
– Me voitimme silloin, ja me voitamme nyt, Zelenskyi sanoi omassa voitonpäivän puheessaan.
Zelensky korosti olevansa ylpeä siitä, että ukrainalaiset olivat osa laajaa Adolf Hitlerin vastaista liittoumaa, joka kukisti natsismin.
Lähteenä myös AFP.