Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajut taistelut jatkuneet Ukrainan itäosassa – euroviisuvoitto nostatti henkeä

Ukrainan joukot ovat sunnuntaina jatkaneet taistelua Venäjän rajua hyökkäystä vastaan maan itäosassa. Ukrainassa saatiin kaivattua hengen nostatusta maan otettua Eurovision laulukilpailun voiton.

Itäisen Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Gaidai sanoi, että Donetskin alueen rajalla käydään raskaita taisteluita, joissa Venäjä on kärsinyt isoja kaluston ja sotilaiden menetyksiä. Gaidain mukaan Ukrainan joukot ovat estäneet Venäjän yritykset ylittää joki ja ympäröidä Severodonetskin kaupunki.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synegubov sanoi Telegramissa videolla, että Ukrainan joukot ovat tehneet vastahyökkäyksen koilliseen Iziumin kaupungin suuntaan. Ukrainan sotilasjohdon mukaan maan joukot ovat onnistuneet työntämään venäläiset hyökkääjät kauemmas Harkovasta.

Washingtonissa eräs korkea Yhdysvaltain puolustusviranomainen sanoi, että suurin osa Ukrainan taisteluista käydään nyt Donbassin alueella.

Ristiriitaisia väitteitä

Myös Britannian sotilastiedustelu ilmoitti, että Venäjän joukot ovat kärsineet raskaita tappioita.

– Venäjä on nyt todennäköisesti menettänyt kolmanneksen maataisteluvoimista, jotka sillä oli helmikuussa, brittitiedustelu arvioi.

Britannian mukaan Venäjä ei myöskään ole edennyt merkittävästi huolimatta joukkojen keskittämisestä. Sama taho niin ikään arvioi, että Venäjän hyökkäys Donbassin alueella on "menettänyt vauhtinsa" ja Moskovan taistelusuunnitelma on "merkittävästi jäljessä aikataulusta".

Venäjä sitä vastoin julkaisi tietoja onnistumisistaan. Venäjän puolustusministeriö väitti tehneensä "korkean tarkkuuden" ohjusiskuja neljään vihollisen tykistön ammusvarastoon Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Ilmaiskut olivat Venäjän mukaan myös tuhonneet kaksi ohjusten laukaisujärjestelmää ja tutkaa, minkä lisäksi 15 ukrainalaista droonia tuhottiin Donetskin ja Luhanskin lähialueilta, ministeriö lisäsi.

Viisuvoittajan sanoituksella laajempi merkitys

Toivoa paremmasta toi Ukrainalle euroviisuvoitto Torinossa. Voiton nappasi sunnuntain vastaisen yön finaalissa Kalush Orchestra ukrainankielisellä kappaleellaan Stefania.

Stefania on ukrainalaista kansanmusiikkia ja hiphopia yhdistelevä kappale. Yhtyeen keulahahmo Oleh Psiuk kirjoitti laulun sanoituksen kunnianosoituksena äidilleen ennen sotaa. Kappaleen nostalginen sanoitus on noussut ukrainalaisille laajempaan merkitykseen nyt sodan aikana.

Kalush Orchestran euroviisuvoitto oli ylivoimainen: yhtä suurta yleisön pistepottia ei ole Euroviisuissa yhdelle maalle tiettävästi aiemmin annettu. Euroviisuissa puolet pisteistä tulee yleisön puhelinäänistä ja puolet kansallisilta ammattilaisraadeilta.

– Tämä voitto on jokaiselle ukrainalaiselle. Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle). Auttakaa Ukrainaa ja Mariupolia! Auttakaa Azovstalia heti! Psiuk huudahti englanniksi Torinon viisulavalla.