Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Euroviisuissa epäillään huijausta – kuuden maan äänissä oli epäselvyyksiä

Peräti kuusi maata on saattanut huijata Euroviisuissa, kertoo Iltalehti. Euroopan yleisradioyhtiö Ebu on tiedottanut, että tämän vuoden Euroviisujen äänestyksissä on ollut epäselvyyksiä.

Epäselvyydet liittyvät nimenomaan raatien antamiin ääniin torstain semifinaalissa, jossa myös Suomen edustaja The Rasmus esiintyi.

Iltalehden mukaan Ebu kertoo suhtautuvansa kaikenlaisiin manipulaatioyrityksiin vakavasti.

Huijausyrityksiä on tapahtunut aiemminkin, ja kilpailun sääntöjä on muokattu niiden takia. Vuonna 2014 Yle uutisoi Euroopan yleisradioliitto EBU vahvistaneen, että vuoden 2013 Euroviisu-kilpailuissa tapahtui huijausyritys.

EBU ei tuolloin onnistunut selvityksissään todentamaan, mikä maa tai kansallinen televisioyhtiö yritti hankkia lisä-ääniä lahjomalla. Ylen mukaan kilpailujen jälkeen julkisuuteen tuli väitteitä, että lahjontaa yritettiin Azerbaidzhanin voiton edistämiseksi.

Euroviisujen johto päätyi huijausyrityksen seurauksena muuttamaan kilpailun sääntöjä siten, että jos jokin TV-yhtiö paljastuu huijausyrityksestä, voidaan siltä kieltää Euroviisujen lähettäminen enimmillään kolmeksi vuodeksi. Toisin sanoen vastuu huijausyritysten estämisestä siirrettiin televisioyhtiöille.