Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-parlamentista vaaditaan lisää kunnianhimoa hiilinielujen kasvattamiseen

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta vaatii lisätavoitetta hiilinielujen kasvattamiseen. Kyse on maankäytön ja metsätalouden ilmastolainsäädännön eli niin kutsutun lulucf-asetuksen uudistamisesta. Asetus määrittelee, miten esimerkiksi metsien hiilinielu lasketaan.

Uudistus on yksi osa ilmastopakettia, jonka komissio esitteli viime vuoden heinäkuussa. Paketin käsittely on kesken parlamentissa ja jäsenmaita edustavassa neuvostossa.

Ympäristövaliokunnan äänestys asiasta on askel eteenpäin parlamentin kannan muodostamisessa.

Parlamentissa asetuksen pääneuvottelijana toimiva Ville Niinistö (vihr.) on tyytyväinen, että ympäristövaliokunta päätyi kompromissina kannattamaan komission ehdotuksen täydentämistä 50 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin lisätavoitteella hiiliviljelyssä.

– Ympäristövaliokunnan enemmistön kanta vahvistaa sitä, että hiilinielujen kasvattaminen on otettava kaikessa maankäytössä keskeiseksi tavoitteeksi. Ilmastokriisiä ei Euroopassa eikä muuallakaan maailmassa pystytä ratkaisemaan ilman sitä, Niinistö sanoi vihreiden tiedotteessa.

Lisätavoite ei miellytä kaikkia

Hiilinielulla tarkoitetaan yksinkertaistetusti ilmiötä tai prosessia, joka sitoo itseensä hiilidioksidia.

Komissio on ehdottanut jäsenmaille yhteistä tavoitetta: vuonna 2030 EU:n hiilinielujen tulisi vastata 310 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin poistumaa.

Esitellessään ilmastopaketin komissio arvioi, että nykyiset hiilinielut vastaisivat vuosittain noin 268 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin poistumaa.

Hiilidioksidiekvivalentti on karkeasti määriteltynä kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta kuvaava mittayksikkö.

Nyt parlamentin ympäristövaliokunta haluaa, että 310 miljoonan tonnin lisäksi sovittaisiin, että hiiliviljelyä vauhditettaisiin 50 miljoonan tonnin edestä unionin toimilla. Lisätavoitetta ei jyvitettäisi erikseen jäsenmaille.

Edessä saattaa kuitenkin olla kiperä äänestys parlamentin täysistunnossa, sillä lisätavoite ei miellytä esimerkiksi parlamentin suurinta ryhmää, EPP:tä.

Parlamentin kannasta äänestettäneen kesäkuun täysistunnossa.