Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhemmat huolissaan lasten digilaitteiden käytöstä – lasten mielestä digielämä parantaa hyvinvointia

Vanhemmat näkevät digilaitteiden vaikutukset lasten hyvinvointiin huomattavasti kielteisempinä kuin lapset itse, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön selvityksestä.

Kyselyyn vastanneiden vanhempien mukaan digilaitteet aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä lasten sosiaaliselle, fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille. Vanhemmista 41 prosentin mielestä digilaitteiden käyttö vaikutti haitallisesti lasten nukkumiseen ja 35 prosentin mielestä lasten liikkumiseen.

Lapset näkivät laitteiden vaikutukset kielteisinä ainoastaan fyysiseen hyvinvointiin.

Sosiaalisen ja psyykkisen hyvinvoinnin alueilla lapset kokivat selvästi enemmän myönteisiä vaikutuksia kuin vanhemmat arvioivat. Selvityksessä pojat toivat tyttöjä enemmän esiin digitaalisuuden haittavaikutuksia hyvinvointiin.

Selvityksen perusteella digitaalisuus vahvistaa erityisesti lasten oppimista ja sosiaalisia suhteita, mutta vaikuttaa haitallisesti etenkin fyysiseen terveyteen ja nukkumiseen.

Digilaitteet lisänneet turvallisuudentunnetta

Parhaina puolina sekä lapset että aikuiset pitivät digilaitteiden vaikutuksia oppimiseen ja tiedonsaantiin sekä kaverisuhteisiin. Kyselyyn vastanneista vanhemmista yli puolet näki myönteisiä vaikutuksia lasten oppimiseen ja tiedonsaantiin ja 28 prosenttia kaverisuhteisiin.

– Digilaitteet tarjoavat uudenlaisia keinoja olla yhteydessä ystäviin ja oppia uusia asioita. Toisaalta joillekin digilaitteista tulee niin tärkeitä, että lepo, koulutyö ja muut elämän tärkeät asiat jäävät jalkoihin, Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Antti Järventaus sanoo tiedotteessa.

Selvityksessä kävi myös ilmi, että lasten kokemuksen mukaan digilaitteet ja sovellukset ovat pikemminkin lisänneet turvallisuudentunnetta kuin heikentäneet sitä. Liki viidennes 7–18-vuotiaista koki digilaitteiden lisänneen turvallisuudentunnetta. Vain kuusi prosenttia koki digilaitteiden heikentäneen sitä.

Pelastakaa Lapset -järjestön Lapset laitteilla -selvitys tarkasteli lasten ja heidän vanhempiensa näkemyksiä digilaitteiden ja -sovellusten vaikutuksista lasten hyvinvointiin.

Kantar TNS:n toteuttamaan selvitykseen vastasi yli tuhat vanhempaa ja vajaat 600 lasta. Kyselyn aineisto kerättiin joulukuun 2021 aikana.