Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi puhuu EU:n huippukokouksessa maanantaina – unioni yrittää jälleen saada aikaan venäläisen öljyn tuontikieltoa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu videolinkin välityksellä EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa maanantaina, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel perjantaina.

Huippukokouksen tärkeimpiin kysymyksiin kuuluu se, pystyykö unioni sopimaan venäläisen öljyn tuontikiellosta osana uusia Venäjälle asetettavia talouspakotteita. Unkari vastustaa jyrkästi tuontikieltoa, koska se on erittäin riippuvainen venäläisöljystä.

Ukrainan pääministeri Viktor Orban on jo ennakkoon ilmoittanut Michelille, ettei asiaa kannata ottaa esille kokouksessa. Michel kuitenkin sanoi aikaisemmin kuluvalla viikolla, että hän uskoo ratkaisun edelleen löytyvän.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty ehdotusta, jossa Unkarin öljyputki jätettäisiin tuontikiellon ulkopuolelle. Tätä on kuitenkin pidetty huonona vaihtoehtona, koska se viestisi Venäjälle, ettei EU ole yhtenäinen pakoteasiassa.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Kaksipäiväinen kokous päättyy tiistaina.