EU:n kuudennesta pakotepaketista ei ole vielä saavutettu sopua, joten auki oleva neuvottelutilanne heittää varjon tänään Brysselissä alkavan ylimääräisen EU-huippukokouksen ylle.
Samaan aikaan, kun EU-maiden johtajat suuntaavat kohti kokouspaikkaa, pakotekysymystä pyritään ratkomaan aamupäivällä EU-maiden suurlähettiläiden kesken.
EU-virkamies halusi pitää toivoa yllä ennakoidessaan sovun mahdollisuutta viimeisimmän kompromissiehdotuksen pohjalta sunnuntaina.
– Se saattaa olla toimimatta, se saattaa toimia, mutta mielestäni meillä on velvollisuus yrittää, virkamies pohti.
Samaan aikaan komission piiristä tosin arvioitiin, että sopu olisi saavutettavissa vasta viikolla ja huippukokouksessa EU-maiden johtajille ainoastaan tiedotettaisiin lyhyesti asian tilasta.
Voi kuitenkin olla, että tunteita herättävä pakotekysymys valtaa tilaa johtajien keskusteluissa. Muita aiheita huippukokouksessa ovat Ukrainan tukeminen, energia- ja puolustusasiat sekä kansainvälinen ruokaturva.
EU-lähteistä pyrittiin sunnuntai-iltana korostamaan, että pakotesovun tiellä olevat seikat ovat lähinnä teknisiä kysymyksiä. Julkisuudessa pakoteaiheeseen on kuitenkin latautunut paljon poliittisia sävyjä.
Pohjimmiltaan pelissä on katsottu olevan EU:n yhtenäisyys ja uskottavuus.
Aiemmin tänä keväänä EU-maat kykenivät löytämään yksimielisyyden nopeassa tahdissa viidestä raskaasta pakotepaketista Venäjää vastaan, mutta nyt vääntö kuudennesta pakotepaketista on vienyt koko toukokuun.
Ero putkiöljyn ja merikuljetusten välille
Kuudenteen pakotepakettiin sisältyvää öljyn tuontikieltoa vastaan on harannut erityisesti Unkari, jolle venäläisöljystä irtautuminen on hankalaa muun muassa infrastruktuurin vuoksi.
Komission piiristä kerrotaan, että sunnuntai-iltana pöydällä oli ehdotus tuontikiellosta, jossa tehtäisiin ero meriteitse tuotavan öljyn ja putkiöljyn välille. Näin Unkari saisi poikkeuksen Druzhba-putkelle, joka on maalle tärkein raakaöljyn lähde.
Ehdotuksen mukaan EU kieltäisi merikuljetuksilla tulevan venäläisöljyn tuonnin kokonaan vuoden loppuun mennessä.
Putkipoikkeuksen sisällyttäminen tuontikieltoon olisi selkeä myönnytys Unkarille.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Druzhba-putken kautta tulee noin kolmasosa EU:hun tuotavasta venäläisöljystä. Merikuljetukset vastaavat noin kahta kolmasosaa Venäjän öljytuonnista EU:hun.
Poikkeuksen sisällyttäminen pakotteisiin ei kuitenkaan ole täysin yksinkertaista, koska sillä voi olla seurauksena esimerkiksi EU:n sisämarkkinoiden toimintaan.
Uusi tuki Ukrainalle saamassa vihreää valoa
Huippukokouksessa EU-maiden johtajat saavat kuulla kuulumisia suoraan Ukrainasta, sillä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä puhua kokouksessa videoyhteyden välityksellä.
EU-maiden johtajien odotetaan myös antavan tukensa Ukrainan taloudellisen tuen jatkamiselle. Komissio on väläyttänyt enintään yhdeksän miljardin euron lisäapua Ukrainalle. Avusta on kaavailtu lainamuotoista.
Jo viime viikon valtiovarainministerien kokouksessa kävi ilmi, että jäsenmaat tukevat ajatusta vahvasti.
Huippukokouksessa noussee esiin myös komission viimeviikkoinen esitys siitä, että pakotteiden rikkominen lisättäisiin EU-rikoslistaan. Komissio esitti samalla päivitettyjä sääntöjä varojen jäädyttämiseen ja menettämisseuraamuksiin.
Osa EU-maista on halunnut käyttää pakotteilla jäädytettyä omaisuutta Ukrainan avustamiseen.
Maataloustuotteiden vientiin etsitään ratkaisua
Huippukokouksessa keskustellaan myös kansainvälisestä ruokaturvasta, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä maataloustuotteiden kuljetusketjuihin.
Häiriöt viennissä asettavat erityisesti monet afrikkalaiset maat haavoittuvaan asemaan.
EU-maiden johtajien odotetaan keskustelevan siitä, miten Ukrainan maataloustuotteiden vientiä voitaisiin kansainvälisesti tukea. Afrikan unionin puheenjohtaja Macky Sall osallistuu keskusteluun videoyhteyden välityksellä.
Suomea EU-huippukokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Huippukokous alkaa tänään iltapäivällä ja kestää huomiseen.