Kokoomus aikoo luoda uusia käytäntöjä häirintätapausten käsittelemiseksi puolueessa kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistuneiden syytösten jälkeen. Puoluejohto näkee myös tarvetta edistää eettisen ohjeen käyttöä puolueessa.
Puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoo STT:lle, että kokoomus on päättänyt ottaa häirintäyhdyshenkilöt jatkuvaan käyttöön. Aikaisemmin heitä on käytetty suurissa tapahtumissa, kuten puoluekokouksissa ja -risteilyillä.
– Tarkoitus on tehdä tästä jatkuvaa toimintaa, ettei jää katvealueita, voiko ottaa yhteyttä tai keneen voi ottaa yhteyttä, Kokko sanoo.
Lisäksi puolue aikoo luoda nimettömän ilmoituskanavan puoluetoimintaan liittyvien epäkohtien ilmiantamiseen.
– Kolmas mitä teemme on se, että tarkennamme uhrien auttamiseen liittyvää protokollaa.
Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina julkaistussa artikkelissa, että useat nuoret naiset olivat kertoneet Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä.
Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi runsaasti alkoholia ja patisteli juomaan. Osa naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä.
Rydman kiisti syytökset sosiaalisessa mediassa ja blogissaan. Lehdelle hän kuvaili joutuneensa "härskin mustamaalauksen" kohteeksi.
Eettinen ohje parempaan käyttöön
Puoluesihteerin mukaan on tarpeen, että uutisointia seuranneet uudet käytännöt myös tuodaan mukaan puolueen eettiseen ohjeeseen.
Ohjeistus on lähes uunituore. Kokoomuksessa ryhdyttiin laatimaan sisäistä eettistä ohjetta vuonna 2020, kun kokoomusnaisten sitä vaatinut aloite hyväksyttiin Porin puoluekokouksessa. Ohjeistus hyväksyttiin puoluehallituksessa syyskuussa 2021.
Kokko sanoo, että hyväksymisen jälkeen ohje on tullut puolueiden keskeisten toimijoiden tietoon. Se on hänen mukaansa käyty läpi työntekijöiden kanssa ja lähetetty "ainakin osalle keskeisistä luottamushenkilöistä".
Jalkauttamistyötä on jatkettava, Kokko sanoo.
– Täytyy katsoa, että se on kaikkien saatavilla ja että jokainen toimija on siitä tietoinen.
Myös kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen katsoo, että ohjeistus pitäisi ottaa toiminnassa laajemmin käyttöön.
– Henkilöstöä on koulutettu, mutta sanoisin että jäsenistön, kansanedustajien ja muiden toimijoiden tietoisuuteen se pitäisi tuoda paremmin, Keto-Huovinen sanoo STT:lle.
Nimettömän ilmoituskanavan käyttöönotto ja häirintäyhdyshenkilöiden kouluttaminen ovat toimia, joita naisten liitto vaati puolueelta sunnuntaina HS:n artikkelin julkaisun jälkeen. Samalla kokoomusnaiset vaati eettisen ohjeistuksen julkistamista puolueen verkkosivuilla.
Mallia naisten liitto ottaisi puolueen nuorisojärjestöltä. Kokoomusnuoret on julkaissut oman ohjeistuksena verkkosivuillaan, joilla on myös anonyymi lomake häirintätapauksia varten.
Nykyohje käytössä luottamustehtäväkiistoissa
STT sai ohjeistuksen nähtäväkseen kokoomukselta. Sen mukaan kokoomuslaisia kannustetaan tuomaan avoimesti esille mahdollisia ongelmia puolueen toiminnassa.
Ohjeessa ei täsmennetä, miten asiassa tulisi tarkalleen menetellä. Lainvastaisesta toiminnasta on sen mukaan ilmoitettava poliisille ja "muut konfliktit" pyritään ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti läheisyysperiaatetta noudattaen. Ensisijaiseksi keinoksi mainitaan sovittelu.
Ohje korostaa valtuustoryhmän ja yhdistysten johdon vastuuta erimielisyyksien keskellä. Ohjeen mukaan puheenjohtajien tulee puuttua asiattomaan käytökseen, häirintään ja muihin vaikeisiin tilanteisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo mainitsi eettisen ohjeen, code of conductin, olemassaolon Twitter-päivityksessään sunnuntaina. Hän ei kuitenkaan kertonut, miten sitä on tässä tapauksessa tai muutoinkaan hyödynnetty.
Kokoomusnaisten kahden vuoden takaisessa aloitteessa linjattiin, että ohjeessa on selkeästi tuotava esille ohjeet esimerkiksi siitä, mille taholla väärinkäytöksistä tai epäasiallisesta toiminnasta ilmoitetaan ja kuka vastaa mahdollisista jälkiseuraamuksista.
– Selkeiden pelisääntöjen kautta varmistetaan, että esimerkiksi kaikenlaiseen syrjintään ja kiusaamiseen puututaan, aloitteessa muotoiltiin.
Kokko sanoo, että nykyinen ohje on tarkoitettu ennen kaikkea luottamustehtävien jaon synnyttämien kiistatilanteiden hoitamiseen.
– Niissä läheisyysperiaate on erityisen tärkeä, koska emme puolueen tai välttämättä edes piirin tasolta pysty ottamaan niihin kantaa. Tässä tapauksessa päädyimme siihen, että puoluesihteeri ja piirin toiminnanjohtaja ovat oikeita tahoja käymään tätä asiaa läpi, Kokko viittaa Rydmanin tapaukseen.
Kokko ja Orpo sanoivat sunnuntaina, että Rydmaniin kohdistuvia epäilyjä on puolueessa selvitetty Helsingin piirin toiminnanjohtajan, Kokon ja Rydmanin kesken.
Kokoomuksen valtuustoryhmä pui Rydmanin asemaa keskiviikkona
Kokoomuksen valtuustoryhmä Helsingissä käsittelee Rydmanin asemaa keskiviikkona.
Asian vahvistaa valtuustoryhmää johtava Maarit Vierunen STT:lle tekstiviestitse. Hänen mukaansa asiasta tiedotetaan tarkemmin kokouksen jälkeen. Kokouksessa kuullaan myös Rydmania.
MTV:n uutiset kertoi aiemmin maanantaina Elina Valtosen (kok.) haastattelun pohjalta, että Rydmanin tapausta käsiteltäisiin sekä valtuustoryhmän että kokoomuksen eduskuntaryhmän kesken tällä viikolla.
Tämän uutisen jälkeen kokoomuksen eduskuntaryhmän kansliasta kuitenkin kerrottiin STT:lle maanantaina loppuiltapäivällä, että ryhmää ei ainakaan senhetkisen tiedon mukaan olisi tällä viikolla kutsuttu koolle.
Ryhmä kokoontuu normaalisti torstaisin ennen eduskunnan kyselytuntia, mutta tällä viikolla asia ei ole lähtökohtaisesti suunnitteilla, sillä juhannusviikolla torstain täysistuntoa ei olla järjestämässä.
STT ei alun perin tavoittanut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkästä vahvistamaan asiaa tai Valtosta kommentoimaan asiaa. He vastasivat yhteydenottopyyntöihin tämän jutun alkuperäisen julkaisun jälkeen.
– Tilanne elää. Katsotaan, milloin kokous on, Valtonen viestitti.
Mykkänen täsmensi tämän jälkeen, että vaikka kokouksen päivämäärää ei ole päätetty, ryhmä voidaan kutsua koolle vaikka vuorokauden varoajalla.
Mykkäsen mukaan ryhmä pyrkii ensin perehtymään asiaan huolellisesti, mutta se ei ole vielä saanut poliisilta käyttöön pyytämäänsä esiselvitysmateriaalia.
Puoluesihteeri Kokko kertoi maanantaina Ilta-Sanomille, että kokoomus aikoo pyytää poliisia arvioimaan tapausta uudelleen. Kokko puhui asiasta myös Ylen A-studiossa.
Rydman ja Valtonen ovat molemmat kaupunginvaltuutettuja ja kansanedustajia Helsingistä. Valtonen on myös kokoomuksen varapuheenjohtaja.
Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina artikkelin, jossa useat nuoret naiset kertoivat Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Rydman on kiistänyt syytökset sosiaalisessa mediassa ja blogissaan.