Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan komissio vei Unkarin EU-tuomioistuimeen vähemmistöjä syrjivästä laista

Euroopan komissio on vienyt Unkarin EU-tuomioistuimeen sen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä syrjivästä laista. Viime vuonna voimaan tullut laki muun muassa estää homoseksuaalisuudesta ja transsukupuolisuudesta kertomisen koulukirjoissa ja opetuksessa.

Komissio katsoo lausunnossaan, että laki rikkoo sisämarkkinasääntöjä, ihmisten perusoikeuksia ja EU:n arvoja. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kuvaillut sitä häpeälliseksi.

Unkarin pääministeri Victor Orban on vakuutellut, ettei laki ole homofobinen, vaan sen tarkoitus on suojella lasten oikeuksia.

Komissio vei tuomioistuimeen myös Unkarin päätöksen sulkea riippumaton Klubradio -radiokanava. Tämä nähtiin jälleen uutena iskuna maan median moniäänisyyttä vastaan.

– EU:ssa, maailman johtavassa demokratiassa, yhtäkään vapaata radiokanavaa ei pitäisi sulkea ei-objektiivisista syistä syrjivän hallintomenettelyn perusteella, sanoi EU-komissaari Thierry Breton.

Unkarin tilanne nostettiin esille myös keskiviikkona julkaistussa komission ihmisoikeusraportissa.