Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Suomi ja Viro yhdistävät ohjuspuolustuksensa, kertoo Viron uusi puolustusministeri – "Itämeri on Naton sisämeri"

Suomi ja Viro ovat sopineet muun muassa rannikkopuolustuksensa integroimisesta, Viron uusi puolustusministeri Hanno Pevkur kertoo Iltalehdelle.

Pevkur tapasi Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen tällä viikolla Suomessa.

– Viron ja Suomen ohjuksien kantama on pidempi kuin Suomenlahden leveys. Se tarkoittaa sitä, että yhdistämme ohjuspuolustuksemme ja jaamme toisillemme kaikki tietomme, Pevkur sanoo haastattelussa.

Pevkur painottaa, että maiden ohjuspuolustuksen integroiminen mahdollistaa Suomenlahden sulkemisen venäläisiltä sota-aluksilta.

– Itämeri on Naton sisämeri, kun Suomi ja Ruotsi ovat päässeet Natoon. Tilanne muuttuu siihen verrattuna, millainen se on tänään.

Viron viime vuonna hankkimien israelilaisten Blue Spear -torjuntaohjuksien kantama on 290 kilometriä, ja virolaiset pystyvät kohdistamaan ohjustulensa tarkasti minne tahansa Suomen rannikolle Suomenlahdella.

Suomen merivoimat ovat hankkineet puolestaan MTO 85M- meritorjuntaohjuksia, joiden kantama on yli 100 kilometriä. Ne kyetään kohdistamaan yhtä lailla Viron pohjoisrannikolle. Helsingistä on matkaa Tallinnaan 86 kilometriä.

Ohjuspuolustuksen integroinnilla on Pevkurin mukaan hoppu, koska Venäjään ei voi luottaa.

– Näemme Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa. Sota alkoi vuonna 2014 ja laajentui 24. helmikuuta 2022, Viron itsenäisyyspäivänä. Venäjän toiminnalla ei ole mitään rajoja.

Viro on ryhtynyt vahvistamaan omia asevoimiaan ja päättänyt hankkia aseita 800 miljoonalla eurolla.