Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monia vapautettuja ukrainalaisia sotavankeja kidutettu, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu

Monia vankienvaihdon yhteydessä vapautettuja ukrainalaisia sotilaita oli kidutettu, kertoo Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov.

Budanov ei kertonut yksityiskohtia kidutuksesta tai sen aiheuttamista vammoista.

– Osa vangeista on likipitäen normaalissa fyysisessä kunnossa, lukuun ottamatta kroonista aliravitsemusta, mikä johtuu vankeusajan surkeista oloista, Budanov sanoi.

Ukrainan sisäministeriön mukaan kaikki vangit tarvitsevat psykologista kuntoutusta.

Ukraina sai 215 vangittuna ollutta sotilasta vaihdossa, joka oli suurin Ukrainan ja Venäjän välillä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuussa.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Venäjä sai vaihdossa 55 vankia. Heidän joukossaan on ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk. Hän on entinen ukrainalaispäättäjä ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolainen.

Vankien joukossa useiden maiden kansalaisia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan viisi sotilaskomentajaa, joukossa myös Azovstalin puolustuksen johtajia, vietiin Turkkiin osana operaatiota, joka oli suunniteltu jo hyvissä ajoin etukäteen. Asiasta oli myös sovittu Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Zelenskyin mukaan edellä mainitut vapautetut vangit pysyvät Turkissa "täydessä turvassa ja mukavissa olosuhteissa" sodan loppuun asti.

Osana Ukrainan ja Venäjän vaihto-operaatiota toimitettiin aiemmin keskiviikkona Saudi-Arabiaan kymmenen muista maista lähtöisin olevaa sotavankia. Saudi-Arabiaan toimitetuista vangeista viisi oli Britannian kansalaisia ja kaksi yhdysvaltalaisia, loput kolme Marokosta, Ruotsista ja Kroatiasta. Maahan tulleiden kansalaisuuksista kertoi saudiarabialainen virkamies, joka oli saanut tilannekatsauksen operaatiosta.

Maan tiedotteen mukaan viranomaiset pyrkivät järjestämään vapautettujen palauttamisen omiin kotimaihinsa.

Valkoinen talo kiitti keskiviikkona Zelenskyiä ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania vankienvaihdon järjestämisestä. Kiitokset esitti Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan Twitter-tilillään julkaistussa päivityksessä.

Britannian tuore pääministeri Liz Truss vuorostaan kertoi brittien vapauttamisen olleen tervetullut uutinen. Hän kiitti niin ikään Zelenskyiä ja Saudi-Arabiaa brittien vapauttamisesta.