Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin pahoinpitelemä Ivan on yksi venäläisistä, jotka hakevat nyt Suomesta turvapaikkaa

Suomeen on saapunut päivittäin tuhansia venäläisiä sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

Yksi sunnuntaina itärajan ylittäneistä oli Pietarista kotoisin oleva Ivan, 23. Hän saapui vanhempiensa kanssa Suomeen Vaalimaan rajanylityspaikan kautta puolenpäivän aikaan. Hän on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Ivan kertoo osallistuneensa muutama päivä aikaisemmin Moskovassa sodanvastaiseen mielenosoitukseen ja joutuneensa siellä poliisin pahoinpitelemäksi. Ivania ei kuitenkaan pidätetty, sillä kaikkia mielenosoituksen osallistujia ei pystytty ottamaan kiinni.

Ivanin äiti Maria ja isä kehottivat poikaansa poistumaan mahdollisimman nopeasti Venäjältä. Isä ei halunnut kertoa nimeään julkisuuteen.

Perhe päätti suunnata kohti Suomea, missä vanhemmat omistavat kesämökin. Ivanilla ei ollut kuitenkaan voimassa olevaa viisumia.

– Meitä kutsuttiin hulluiksi, kun päätimme lähteä, sillä ei Venäjältä pääse pois ilman viisumia, perhe sanoi STT:lle.

Ivan päästettiin kuitenkin perheen yllätykseksi poistumaan Venäjältä.

Rajavartiolaitos: Ilman viisumia Suomeen saapuminen ei ole ennenkuulumatonta

Venäjän kansalaisten rajanylitykset Suomen rajanylityspaikoille ilman viisumia eivät ole ennenkuulumattomia, kertoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty.

– Venäjän viranomaisten ei ole pakko tarkistaa viisumia niiltä ihmisiltä, jotka poistuvat Venäjältä. Heitä kiinnostaa enemmän maahan saapuvien ihmisten matkustusasiakirjat, Pitkäniitty sanoo.

Tämän kaltaiset rajanylitykset ovat Pitkäniityn mukaan yksittäistapauksia eikä rajavartiolaitoksella ole havaittu, että ne olisivat yleistyneet viime päivien aikana.

Pitkäniitty arvioi lauantaina STT:lle, että venäläisten turvapaikkahakemukset eivät ole lisääntyneet merkittävästi viime päivien aikana.

– Esimerkiksi perjantaina, kun rajan ylitti lähes 8 000 ihmistä, tuli tietoomme vain yksi turvapaikkahakemus, Pitkäniitty sanoi.

Suomeen saapui lauantaina 8 572 venäläistä itärajan kautta lauantaina, kertoo Rajavartiolaitos. Sunnuntaiaamuna Vaalimaan rajanylityspaikalla oli noin puolen kilometrin pituinen jono.

"Olen niin kiitollinen Suomelle"

Ivan pääsi lopulta vanhempiensa kanssa Vaalimaan rajanylityspaikalle, jossa hän jätti turvapaikkahakemuksen. Ivania kuulusteltiin Suomen puolella kaksi tuntia, ja häneltä otettiin biometriset tunnisteet.

Ivan sai poistua vanhempiensa kyydissä Joutsenon vastaanottokeskukseen. Siellä hänen pitää odottaa turvapaikkapäätöstä.

– Olen niin kiitollinen Suomelle, perheenäiti Maria kertoi STT:lle kyyneleet silmissään.

Perheen isä aikoo jäädä poikansa tueksi Suomeen, mutta Maria joutuu palaamaan takaisin Pietariin töihin jo huomenna.

Kaikki perheenjäsenet ovat kauhistuneista osittaisesta liikekannallepanosta.

– Putin on tuhonnut Venäjän. Maan kansalaiset ovat propagandan uhreja, perhe sanoi.