Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inflaatio laukkaa yhä Yhdysvalloissa – pohjainflaatio ylimmillään sitten vuoden 1982

Yhdysvalloissa inflaatio on pysynyt syyskuussa korkeana. Kuluttajahinnat nousivat 8,2 prosentin tahtia, mikä merkitsee käytännössä, että keskuspankki Fed tulee jatkamaan ohjauskoron nostamista. Markkinoilla oli odotettu, että lukema olisi prosentin kymmenyksen pienempi.

Inflaation laaja-alaistumisesta kertoi se, että energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio ylsi 6,6 prosenttiin, mikä on korkein luku sitten vuoden 1982. Pohjainflaation katsotaan antavan paremman kuvan talouden tilanteesta, koska ruuan ja energian hinnoilla on taipumus vaihdella voimakkaasti.

Työministeriön tilaston mukaan inflaatiolukua nostivat erityisesti asumisen, ruuan ja terveydenhoidon kallistuminen. Bensiinin hinta oli sitä vastoin laskussa.

Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä marraskuussa. Korkeana pysyneen inflaation ennakoidaan haittaavan demokraattien kampanjointia matkalla kohti marraskuun alun välivaaleja.

Odotus uusista koronnostoista painoi pörssikursseja laskuun sekä Wall Streetin ennakkokaupassa että Euroopassa. Yhdysvalloissa markkinakorot lähtivät nousuun ja dollari vahvistui.

Taantuma vaikea välttää Yhdysvalloissa

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että inflaatioluvut sinetöivät voimakkaiden koronnostojen jatkumisen.

– Fedillä on vielä paljon työtä tehtävänä, jotta työmarkkinat saadaan tasapainoon ja inflaatio alkaa osoittaa selvempiä taittumisen merkkejä, Hännikäinen kirjoittaa kommentissaan.

Hännikäinen huomauttaa, että markkinoiden ja Fedin huomio on nyt täysin pohjainflaatiossa, joka heijastaa talouden sisäsyntyisiä hintapaineita.

– Fedin kannalta erityisen huolestuttavaa on se, että pohjahintojen nousu ei ole osoittanut viime kuukausien aikana hidastumisen merkkejä ja hinnat nousevat edelleen erittäin laaja-alaisesti. Kulutuskorista peräti 80 prosentin osuus nousee vähintään 5 prosentin vuosivauhdilla, mikä on poikkeuksellista historiaan peilattuna, Hännikäinen arvioi.

OP:ssa arvioidaan, että ohjauskorkoja tullaan Yhdysvalloissa nostamaan vielä tuntuvasti nykyisestä 3–3,25 prosentin vaihteluvälistä. Ensi vuonna noustaan 4,5–5 prosentin välille.

– Korkojen nousu vaikuttaa viiveellä talouden aktiviteettia hidastavasti ja siksi Yhdysvaltojen talouden on vaikeaa välttää ensi vuonna taantumaan ajautumista. Fed on kuitenkin valmis uhraamaan talouskasvun hintapaineiden kuriin saamiseksi, Hännikäinen toteaa.