Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kuluttajat köyhtyvät nyt historiallisen paljon" – sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu pitivät inflaation kiivaana

Inflaatio kiihtyi syyskuussa 8,1 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Elokuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli 7,6 prosenttia.

Voimakas inflaatio laski heinä-syyskuussa kokoaikaisten palkansaajien reaalituloja 4,8 prosenttia vuoden takaisesta, vaikka nimellisansiot nousivat 2,7 prosenttia.

Inflaation kiihtyminen johtui Tilastokeskuksen mukaan muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron noususta.

Elintarvikkeiden hinnat kohosivat peräti 14,5 prosenttia. Kiihtymiseen vaikutti myös dieselin ja bensiinin kallistuminen. Liikennekulut lisääntyivät 10,6 prosenttia.

Heinäkuuhun verrattuna kuluttajahinnat nousivat elokuussa 0,8 prosenttia.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen kirjoittaa kommentissaan, että inflaatio on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 1984 maaliskuun, jolloin elettiin voimakasta nousukautta ja palkat nousivat nopeasti.

– Nimellispalkat kyllä paranevat nytkin, mutta toisin kuin vajaat 40 vuotta sitten, ne eivät vain pysy kuluttajahintojen kyydissä. Kuluttajat köyhtyvät nyt historiallisen paljon, Keskinen arvioi.

Hän huomauttaa kuitenkin, että asuntojen reaalihinnat sukeltavat inflaation vuoksi. Hintakuplan vaaraa ei nyt ole.

Sen sijaan asumismenot nousevat selvästi nopeammin kuin yleinen inflaatio. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen erä, sillä ne muodostavat noin neljännesosan kokonaisindeksistä.

– Asuinkustannukset nousivat 9,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin lämmityskustannusten ja korjausmateriaalien hintojen nousulla, Keskinen kertoo.

Asuntolainojen korkomenot kasvoivat peräti yli 40 prosentilla vuoden takaisesta. Asuntolainojen korkomenot kääntyivät kasvuun jo kesäkuussa lähes kahdeksan vuoden laskun jälkeen.

Reaaliansiot painuneet kahdeksan vuoden takaisiin lukemiin

Palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet vuoden 2014 lukemiin. Keskimääräisten reaaliansioiden huippu saavutettiin Suomessa vuoden 2021 toisella neljänneksellä, jolloin reaaliansiot olivat yli 16 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2005.

Tämän jälkeen hintojen nousu on ollut selvästi nopeampaa kuin nimellisansioiden nousu. Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä reaaliansiot olivat enää runsaat 10 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2005.

Tilastokeskus huomauttaa kuitenkin, että palkansaajien ostovoimaan vaikuttavat myös muutokset tuloveroasteessa. Luvut eivät sisällä verotuksessa tapahtuneita muutoksia, joten käteen jäävien ansiotulojen ostovoiman kehitys on voinut poiketa jonkin verran nimellisansioiden reaalikehityksestä.

Reseptilääkkeiden hinnat hillitsivät inflaatiota

Elintarvikkeita, liikennettä ja asuinkustannuksia lukuun ottamatta kaikkien muiden hyödykkeiden ja palvelujen hinnat kohosivat yleistä inflaatiota hitaammin.

Korvattavien ja ei-korvattavien reseptilääkkeiden hinnat jopa putosivat vuoden takaisesta. Reseptilääkkeet olivat syyskuussa yli seitsemän prosenttia edullisempia kuin vuosi sitten.

Euroalueen inflaatio oli syyskuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan 10 prosenttia. Euroalueen inflaatio oli elokuussa 9,1 prosenttia.

Suomessa vastaava inflaatiolukema oli syyskuussa 8,4 prosenttia. Euroalueen yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin ei sisälly lukuisia tuotteita, jotka sisältyvät Suomen omaan laskutapaan.