Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloussanomat: Asuntosijoittajille on luvassa kylmää kyytiä – "Tulee pakkomyyntejä, kun kulut nousevat satoja tai tuhansia euroja"

Korkojen ja vastikkeiden nousu sekä vuokrien lasku ovat jo vähentäneet asuntosijoittamisen kannattavuutta. kertoo Taloussanomat.

Noin kolmasosa Taloussanomien asuntosijoittajille tekemän verkkokyselyn vastaajista kertoo nykyisen taloustilanteen aiheuttaneen vaikeuksia heidän asuntosijoitustoimintaansa. Kyselyyn tuli noin sata vastausta.

Asuntosijoittaja ja Takaovi Oy:n kiinteistövälitysyrittäjä Janne Romppanen arvioi Taloussanomissa, että asuntosijoittajilla on odotettavissa laiha vuosi ja jotkut voivat joutua myös myymään asuntojaan.

– Varmasti on asuntosijoittajia, joilla ei ole paljoa muuta tulovirtaa kattamaan negatiiviseksi valahtavaa kassavirtaa. Tulee pakkomyyntejä, kun kulut nousevat satoja tai tuhansia [euroja] asuntojen määrästä riippuen, sanoo Romppanen, joka omistaa runsaat 70 asuntoa pääasiassa Tampereen seudulla sekä Kuopiossa, Hämeenlinnassa ja pääkaupunkiseudulla.

Isännöintiliiton arvion mukaan hoitovastikkeet olisivat nousemassa keskimäärin kymmenen prosenttia esimerkiksi sähkön ja energian hinnan kallistuessa.

Taloussanomien mukaan myös taloyhtiöille palveluita tarjoavien toimijoiden palkkoihin tehdään indeksikorotuksia, mikä nostaa taloyhtiöiden kustannuksia entisestään.

Pääoma- eli rahoitusvastikkeita nostaa euribor-korkojen nousu.

– Pelkästään pääomavastikkeet ovat nousseet 15 000 euroa kuukaudessa, joten nousu on kyllä merkittävä, Romppanen kuvailee Taloussanomien haastattelussa.