Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan mukaan Venäjä laukaisi yli 50 risteilyohjusta, joista reilut 40 ammuttiin alas – yksi alas ammuttu ohjus putosi moldovalaiseen kylään

Venäjä laukaisi Ukrainan armeijan mukaan maanantaina yli 50 risteilyohjusta, joista 44 ammuttiin alas.

Ukraina syytti Venäjää uudesta "massiivisesta hyökkäyksestä" maan energiainfrastruktuuria vastaan.

– Venäläiset terroristit ovat jälleen tehneet valtavan hyökkäyksen sähkölaitoksia vastaan useilla alueilla Ukrainassa, sanoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko.

Aamuisten iskujen jäljiltä useilla Ukrainan alueilla on sähkökatkoja.

Pääkaupungin Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan Venäjän iskujen jäljiltä 350 000 kotia on ilman sähköä. Lisäksi 80 prosenttia kuluttajista kärsii vedenjakelukatkoista.

Kyiv Independent kertoi Twitterissä, että ilmahälytyksiä annettiin eri puolilla maata.

Yksi alas ammuttu ohjus putosi moldovalaiseen kylään

Yksi Ukrainan alas ampuma venäläisohjus putosi kylään Moldovan pohjoisosassa. Moldovan sisäministeriön mukaan Ukrainan rajan lähellä sijaitsevassa kylässä monien rakennusten ikkunat rikkoutuivat, mutta kenenkään ei kerrottu loukkaantuneen.

Moldovaan on saapunut satojatuhansia ukrainalaisia pakolaisia sen jälkeen, kun Venäjä lähetti joukkoja Ukrainaan helmikuussa.

Raportti: Monet venäläiset mobilisoidut reserviläiset huonosti varustettuja

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti maanantaina Guardianin mukaan, että osittainen liikekannallepano on päättynyt. Puolustusministeri Sergei Shoigu on väittänyt Venäjän mobilisoineen jo 300 000 ihmistä hieman yli kuukaudessa.

Monessa tapauksessa etulinjaan lähetetyt mobilisoidut reserviläiset ovat olleet huonosti varustettuja, sanottiin Britannian puolustusministeriön maanantaisessa tiedusteluraportissa. Jotkut reserviläiset saapuivat Ukrainaan ilman aseita.

Tiedusteluraportin mukaan avoimen lähteen kuvat viittaavat siihen, että mobilisoiduille reserviläisille on annettu tyypillisesti AKM-kiväärejä, joiden valmistus alkoi 1959. Monet niistä ovat todennäköisesti hädin tuskin käyttökelpoisessa kunnossa huonon varastoinnin takia, raportissa todettiin.

Ukrainasta lähtenyt tänään toistakymmentä viljalaivaa

Ukrainasta on tänään lähtenyt 12 viljalastissa olevaa laivaa. Näin siitä huolimatta, että Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Asiasta kertoo Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov Twitterissä.

Ministerin mukaan YK:n ja Turkin edustajat tarkastavat kaikkiaan 40 laivaa Mustanmeren viljanvientisopimuksen täyttämiseksi.

– Ukrainan delegaatio on hyväksynyt tämän (laivojen) tarkastussuunnitelman. Venäjän delegaatiolle on tiedotettu asiasta, Kubrakov tviittaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo maansa jatkavan pyrkimyksiä pitää viljanvientisopimuksen voimassa siitä huolimatta, että Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta.

– Vaikka Venäjä toimii epäröivästi --- me jatkamme määrätietoisesti pyrkimyksiä palvella ihmiskuntaa, Erdogan sanoi televisiopuheessaan.

Venäjä varoitti kuitenkin maanantaina, että sopimuksen täytäntöönpano ilman Venäjän osallistumista olisi "vaarallista".

– Oloissa, joissa on mahdotonta taata merenkulun turvallisuutta näillä alueilla, tällainen sopimus on tuskin mahdollinen, ja sen luonne muuttuu paljon riskialtiimmaksi ja vaarallisemmaksi, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Venäjä ilmoitti lakanneensa osallistumasta laivojen tarkastukseen

Viljasopimuksen koordinaatiokeskus JCC ilmoitti myöhään sunnuntaina, että Venäjä on lakannut osallistumasta ukrainalaista viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksiin Istanbulissa,

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Venäjä perusteli vetäytymistään iskuilla, jotka Ukraina teki miehitetylle Krimin niemimaalle.

Ukraina ei ole myöntänyt tehneensä iskuja, mutta presidentti Volodymyr Zelenskyi luonnehti Venäjän toimenpidettä "melko ennalta arvattavaksi", kertoo BBC.

Heinäkuussa solmittu Turkin ja YK:n välittämä sopimus on ollut tärkeä maailman ruokakriisin helpottamiseksi. Ukrainasta lähteneet ja sinne kulkevat laivat ovat sopimuksen mukaan kulkeneet Istanbulin kautta. Turkki on valvonut kuljetuksia, ja paikalla on ollut edustajia niin Ukrainasta kuin Venäjältä.

Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet Venäjän päätöksen vetäytyä viljasopimuksesta, ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on ilmoittanut olevansa tilanteesta syvästi huolissaan.

Ukraina on tärkeä viljanviejä, joten Venäjän hyökkäyssodalla on ollut suuria vaikutuksia maailman ruokahuoltoon.

---

Lähteenä myös AFP