Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Puolan ulkoministeriö: Venäläisvalmisteinen ohjus surmasi kaksi puolalaista, Biden: Epätodennäköistä, että ohjus ammuttiin Venäjältä, Trump pyrkii takaisin presidentiksi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Puolan ulkoministeriö: Venäläisvalmisteinen ohjus surmasi kaksi puolalaista

Puolan ulkoministeriö sanoo, että venäläisvalmisteinen ohjus surmasi kaksi puolalaista tiistaina Przewodowin kylässä maan itäosassa. Puola ei aiemmin ollut ottanut kantaa siihen, mikä räjähdyksen taustalla oli.

Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan ei ole kiistattomia todisteita siitä, kuka ohjuksen ampui.

Duda kertoi, että tutkinta asiasta on käynnissä. Presidentti sanoi myös, että ohjus oli mitä todennäköisimmin venäläisvalmisteinen.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat kiistäneet ampuneensa ohjuksen Puolan puolelle.

Puola kutsui Venäjän suurlähettilään kuultavaksi antamaan "yksityiskohtaisen selvityksen tapahtuneesta". (Lähde: AFP)

Biden: Epätodennäköistä, että Puolaan osunut ohjus ammuttiin Venäjältä

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan alustavien tietojen perusteella on epätodennäköistä, että Puolaan osunut ohjus ammuttiin Venäjältä.

Bidenin mukaan tähän viittaa ohjuksen lentorata. Presidentti kuitenkin sanoi, että tutkinta on vielä kesken. Hän vakuutti, että Yhdysvallat liittolaisineen selvittää tarkasti, mitä tapahtui.

Biden ja Yhdysvaltain keskeisten liittolaisten johtajat pitivät keskiviikkoaamuna hätäkokouksen Puolan tapauksesta Indonesian Balilla, jossa on meneillään G20-kokous.

Puolan pääministeri toivoo kansalta malttia tragediasta huolimatta

Puolassa pääministeri Mateusz Morawiecki on kehottanut puolalaisia pysymään rauhallisina eilisestä tragediasta huolimatta. Pääministerin mukaan nyt on oltava varovaisia ja osoitettava malttia.

Hallitusta edustava Piotr Müller kertoi aiemmin Puolan nostavan joidenkin sotilasyksiköidensä valmiutta. Päätös tehtiin pääministerin koolle kutsumassa kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston hätäkokouksessa. (Lähde: AFP)

Nato pitää tänään hätäkokouksen Puolan tapahtumista

Nato pitää keskiviikkona hätäkokouksen Puolan räjähdysten tiimoilta. Sotilasliiton tiedottajan mukaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kokoustaa jäsenmaiden Nato-lähettiläiden kanssa.

Stoltenberg on painottanut, että tapauksesta täytyy saada selville tosiasiat.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi Twitterissä kutsuvansa koolle Balilla G20-kokouksessa olevien EU-johtajien koordinaatiotapaamisen Puolan tapahtumien vuoksi. Michel on vakuuttanut EU:n olevan Puolan tukena.

(Lähde: AFP)

Trump pyrkii takaisin presidentiksi vuonna 2024

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump aikoo pyrkiä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Trump on jättänyt ehdokkuusilmoituksen liittovaltion vaaliviranomaisille.

Ehdokkuusilmoitus tuli julki hieman ennen kuin Trumpin odotettiin kertovan ehdokkuudestaan kartanossaan Floridassa.

Trump oli Yhdysvaltain presidenttinä vuodet 2017–2021. Hän haki jatkokautta, mutta hävisi vaaleissa demokraattien Joe Bidenille.

Republikaanien esivaalit puolueen presidentinvaaliehdokkaan valitsemiseksi alkavat alkuvuonna 2024. (Lähde: AFP)

HS:n kannatusmittaus: Keskustan kannatus luisuu, kokoomus edelleen suosituin

Keskustan kannatus on jo toista kertaa peräkkäin heikompi kuin koskaan Helsingin Sanomien puoluekannatusmittauksissa, selviää lehden tuoreimmasta kyselystä. Puolueen kannatus on nyt ennätyksellisen huono 10,1 prosenttia, kun lokakuun mittauksessa se oli 10,4 prosenttia.

Vertailukelpoisia tuloksia on HS:n mukaan saatavilla lokakuusta 2011.

Kannatus jakautuu hyvin samalla tavalla kuin lokakuussa. Suosituin puolue on edelleen kokoomus 24,2 prosentin kannatuksella, kakkosena on pääministeripuolue SDP ja kolmantena perussuomalaiset.

Kantar Public toteutti tutkimuksen loka–marraskuussa. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden tapauksessa noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimus: Supercell maineikkain Suomessa toimiva yritys

Peliyhtiö Supercell on maineikkain Suomessa toimiva yritys, selviää T-Median Luottamus & Maine -tutkimuksesta. Supercell on edellisen kerran ollut tutkimuksen ykkösenä vuonna 2014.

Tutkimuksessa selvitettiin 30:n Suomessa toimivan yrityksen mainetta suuren yleisön keskuudessa.

Supercellin jälkeen parhaimman arvosanan saivat metsäkoneita valmistava Ponsse ja hissiyhtiö Kone. Listan pohjalla olivat hoivapalveluita tarjoava Esperi Care, kaivosyhtiö Terrafame ja Posti.

Touko–heinäkuussa tehtyyn tutkimukseen osallistui lähes 11 700 suomalaista.

Mosambikin presidentti vierailulle Suomeen - tapaa Niinistön, Marinin, Haaviston ja Vanhasen

Kaakkois-Afrikassa sijaitsevan Mosambikin presidentti Filipe Nyusi saapuu kaksipäiväiselle työvierailulle Suomeen tänään. Vierailua isännöi presidentti Sauli Niinistö.

Nyusi tapaa tänään Niinistön lisäksi eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.), pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.). Torstaina Nyusin ohjelmassa on Business Finlandin seminaari ja tutustumista suomalaisiin yrityksiin. Lisäksi hän perehtyy suomalaiseen koulutusjärjestelmään.

Edellinen presidenttitason vierailu Mosambikista Suomeen oli vuonna 2008.

Zelenskyi: Venäjän iskut sammuttivat ydinvoimaloiden yksiköitä, sähköt saatu palautettua miljoonille

Venäjän iskut Ukrainaan ovat aiheuttaneet useiden yksiköiden automaattisen sammumisen kahdessa ydinvoimalassa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistai-illan lausunnossaan. Zelenskyin mukaan Venäjä teki iskunsa tarkoituksellisesti ja laskelmoiden.

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan iskuista ydinvoimaloihin sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuussa.

Zelenskyi kertoi myöhemmin Twitterissä, että noin kahdeksalle miljoonalle kuluttajalle on onnistuttu palauttamaan sähköt. Vielä illan lausunnossaan hän sanoi noin kymmenen miljoonan ihmisen olevan ilman sähköjä. Aiemmin Ukrainan viranomaiset puhuivat seitsemästä miljoonasta kotitaloudesta. (Lähde: AFP)

Republikaanit valitsivat McCarthyn edustajainhuoneen johtajaksi - voi olla matkalla puhemieheksi

Yhdysvalloissa republikaanipuolue valitsi tiistaina Kevin McCarthyn jatkamaan puolueen johtajana kongressin edustajainhuoneessa. Jos puolue saa edustajainhuoneeseen enemmistön, kuten näyttää käyvän, McCarthysta voi tulla edustajainhuoneen puhemies.

Edustajainhuoneen puhemiehen tehtävä on Yhdysvalloissa poliittisesti kolmanneksi merkittävin presidentin ja varapresidentin jälkeen. Nyt tehtävää hoitaa demokraattien Nancy Pelosi, mutta tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit vaikuttavat saavan enemmistön edustajainhuoneeseen. Enemmistö on kuitenkin jäämässä vaalien alla ennakoitua pienemmäksi. (Lähde: AFP)

Barkov siivitti Floridan voittoon Washingtonista

Florida Panthersin Aleksander Barkov onnistui maalinteossa ja nappasi kaksi syöttöpistettä joukkueensa kaataessa kotijäällään Washington Capitalsin jääkiekon NHL:ssä.

Barkov teki Floridan 1–0-maalin avauserässä. Washingtonin huono purkukiekko päätyi suomalaishyökkääjän lapaan, ja hän laukoi ohi Washington-vahti Darcy Kuemperin.

Florida voitti lopulta 5–2. Barkov merkittiin syöttäjäksi Panthersin kahteen viimeiseen maaliin kolmannessa erässä.

Barkov on kerännyt tällä kaudella 16 ottelussa tehot 4+10.