Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marianne Lauslehto teki 40-vuotiaana päätöksen, jonka ansiosta hänen taloutensa on nyt kunnossa

Moottoriurheilusukua oleva nainen jäi joulukuun alussa eläkkeelle ja perusti heti seuraavana päivänä toiminimen.

Siitä on nyt 25 vuotta, kun Marianne Lauslehto teki kauaskantoisen ratkaisun.

Hän osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa.

Lauslehto oli tuolloin nelikymppinen. Juuri sen ikäinen, että häntä alettiin pommittaa vapaaehtoisilla eläkesäästöohjelmilla.

Hmm, Lauslehto pohti. Olisi kieltämättä viisasta säästää tulevaisuutta varten. Säästöt voisivat taata sen, ettei omaa elintasoaan tarvitsisi laskea sitten, kun työelämästä täytyy luopua.

Toisaalta jos nyt sijoittaisi rahansa vapaaehtoiseen eläkemaksuun, kertymän saisi käyttöönsä esimerkiksi vasta 60-vuotiaana.

Entä jos hän esimerkiksi sairastuisi ja tarvitsisi rahat aiemmin?

– Pohdittuani asiaa valitsin mieluummin reaaliomaisuuden ja hankin sijoitusasunnon, Lauslehto sanoo.

On marraskuun viimeinen päivä vuonna 2022. Vanhaan iittiläiseen kansakouluun perustetussa ravintolassa tarjoillaan joululounasta.

Lauslehto nostaa rosollia lautaselleen. Tällä paikalla on hänelle tunnearvoa: hän kävi samassa rakennuksessa kansakoulua 1960-luvulla.

Vanha Sampo -nimisen ravintolan leveälle ikkunalaudalle sijoitettu vanha helmitaulu saa Lauslehdon hihkaisemaan ilosta.

– Tällä sitä on opeteltu laskemaan, hän sanoo.

Sekä tapaamispaikka että päivä ovat Lauslehdolle erityisiä: hän jää seuraavana päivänä eli joulukuun ensimmäisenä päivänä eläkkeelle, vaikka täyttääkin 65 vuotta vasta helmikuussa.

Näin hän pääsee osalliseksi ensi vuoden alussa tehtävästä poikkeuksellisen suuresta työeläkeindeksin korotuksesta. Se tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 alusta hänenkin eläkettään korotetaan 6,8 prosenttia.

– Sen verran on tullut veroja maksettua, että tämä tuntuu ihan hyvältä, hän sanoo.

Lauslehto maistaa haarukallisen graavilohta ja äyriäisiä. Hän sulkee silmänsä.

– Mikä makujen sinfoniaa!

Ellei itse usko itseensä, miten voi saada muutkaan uskomaan?

Marianne Lauslehto

Lauslehto elää vahvasti tunteella ja puhuu paljon. Hän sanoo olevansa "vähän hullu".

– Olen heittäytyjä, ehdottomasti. En koskaan lakkaa unelmoimasta. Enkä uskomasta Helinä-keijuun, hän lisää.

Lauslehto alkoi hidastaa työtahtiaan täytettyään kuusikymmentä. Sen jälkeen työt ovat olleet projektiluonteisempia. Hän suoritti vastikään yrittäjän ammattitutkinnon digimarkkinoinnissa ja verkkokaupassa.

Eikä työnteko ole loppumassa vieläkään. Tämän jutun ilmestyessä – heti seuraavana päivänä eläkkeelle jäätyään – hän on jo perustanut toiminimen.

Kun perustaa toiminimen eläkeläisenä, välttyy yrittäjän eläkemaksujen maksamiselta.

Lauslehto ei vielä kerro tulevista bisnesideoistaan enempää, mutta työt liittyvät terveyteen ja hyvinvointiin.

Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa pankkialalla, moottoripyörämyyjänä, brändinrakentajana, urheiluvaatebisneksessä, yrityksen markkinoinnissa sekä viimeksi muiden leivissä ollessaan automyyjänä.

Lauslehto on aina ollut tarkka rahankäyttäjä ja tiennyt oman arvonsa työntekijänä. Hän uskoo, että miesvaltaisilla aloilla työskentely on muovannut hänestä napakan palkkaneuvottelijan.

– Olen sanonut, että saatte aivan varmasti tuollakin summalla tänne ihmisen töihin. Mutta jos haluatte tätä, tätä ja tätä, niin sitten siitä pitää maksaa tämä summa, Lauslehto kuvailee.

Tällä, tällä ja tällä Lauslehto tarkoittaa omia vahvuuksiaan. Ne liittyvät asiakaspalveluun, markkinointiin, kykyyn innostaa muita ja luoda uskoa ihmisiin. Hän rakastaa tehdä asioita uudella tavalla.

– Ellei itse usko itseensä, miten voi saada muutkaan uskomaan?

Neljännesvuosisata sitten tehty sijoituspäätös kannatti: Lauslehdon taloustilanne on jo pitkään ollut tasapainossa muun muassa sen ansiosta.

Ensimmäisen sijoitusasunnon lisäksi hän on vuosien varrella hankkinut muitakin. Ne ovat pitkälti maksaneet itse itsensä vuokralaisten ansiosta. Omaa pääomaa ei myöhemmin ole tarvinnut panna likoon, kun vakuudet ovat riittäneet uusien asuntojen ostamiseen.

Lauslehto korostaa, että aina on tiedettävä, mihin rahansa sijoittaa.

– Ota selvää. Opiskele, hän neuvoo.

Hän on itse esimerkiksi lukenut jo vuosia säännöllisesti Tekniikka ja talous -lehteä pysyäkseen kärryillä Suomen ja maailman asioista.

– Haluan välttää sen, että ajaisin miinaan. Jos niin käy, siitäkin toki noustaan.

Lauslehto on tyytyväinen, että rahasta puhutaan nykyään avoimemmin kuin ennen. Somevaikuttajat antavat sijoitusvinkkejä ja palkkasalaisuus on alkanut rakoilla. Se on tie tasa-arvoon.

Silti Lauslehtoa hiukan hirvittää, mitä hänestä ajatellaan, kun hän kertoo julkisesti esimerkiksi sijoitusasunnoistaan.

– Itselleni rahaa tärkeämpää on aina ollut terveys. Aina, hän sanoo.

Hän on käynyt kahdesti elämässään lähellä kuolemaa:  kerran nuorena autokolarissa ja kerran saatuaan vakavan antibioottimyrkytyksen. Hän arvostaa jokaista tervettä päivää enemmän kuin mitään muuta.

– Tiedostan, että viimeinen kvartaali on alkamassa. Kuulen jo ehtookellojen kilkattavan, hän sanoo, viittaa katonrajaan ja nauraa hersyvästi.

Tämä ei estä häntä kaivamasta ensi keväänäkin esille moottoripyöräänsä ja nauttimasta vapauden huumasta.

On jälkiruoan aika. Lauslehto hakee pienen kulhollisen luumukiisseliä ja istahtaa takaisin pöytään.

– Tätä syötiin aina lapsenakin, hän sanoo.

Lapsuudesta ajatukset sinkoavat kuitenkin takaisin tulevaisuuden suunnitelmiin. Niihin kuuluu muun muassa blogin pitäminen. Tuleva Blondilla on asiaa -niminen blogi tarjoaa hänelle tilaisuuden sanoa asioita suoraan. Se ei aina ollut mahdollista työelämässä ollessa.

Lauslehto uskoo ottavansa blogissa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja päivänpolitiikkaan.

Maaseudulla varttuneena hän on erityisen huolissaan maataloustuottajien ahdingosta, josta suuret ruokakauppaketjut hänen mukaansa röyhkeästi hyötyvät.

Entä mihin Lauslehto sijoittaa silloin, kun hän sijoittaa itseensä?

Lauslehto luettelee: luomuruokaan, vitamiineihin, hivenaineisiin ja antioksidantteihin. Kampaajalla ja hierojalla käynti ovat myös itseensä sijoittamista.

– Hoidan mieluummin terveyttä kuin sairautta, hän sanoo painokkaasti.

Taivaan isään luottava Lauslehto ei pelkää kuolemaa – eikä varsinkaan elämää.

– Kaikki on valmiina. Tässä, hän sanoo ja avaa oman kämmenensä eteensä.

6,8

Työeläkkeisiin tulee vuodenvaihteessa poikkeuksellisen suuri indeksikorotus, 6,8 prosenttia.