Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n työllisyystilanne parani yllättäen tammikuussa

Yhdysvaltojen työllisyystilanne on yllättäen parantunut tammikuussa. Yhdysvaltain työministeriön mukaan työttömyysaste putosi 3,4 prosenttiin.

Tammikuussa palkattujen työntekijöiden määrä kasvoi Yhdysvalloissa 517 000:lla. Määrä oli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin joulukuussa.

Työministeriön mukaan työpaikkojen määrä kasvoi etenkin vapaa-ajan palveluissa, ammatti- ja yrityspalveluissa sekä terveydenhuollossa.

– Data näyttää, että talous luo työpaikkoja kovalla tahdilla, sanoo pääekonomisti Rubeela Farooqi High Frequency Economicsista.

Tuntiansiot nousivat Yhdysvalloissa joulukuusta 0,3 prosenttia, mikä tarkoittaa 4,4 prosentin vuosivauhtia.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti keskiviikkona odotetusti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Ohjauskorko on tällä hetkellä 4,50:n ja 4,75 prosentin vaihteluvälillä.

Korkojen nostolla keskuspankki pyrkii hillitsemään nopeaa inflaatiovauhtia. Fedin mukaan inflaatio on hidastunut jo jonkin verran mutta pysynyt yhä koholla.

Fed on nostanut ohjauskorkoa yhteensä jo kahdeksan kertaa maaliskuusta lähtien. Keskiviikkona ilmoitettu 0,25 prosenttiyksikön nousu oli hillitympi aiempiin nostoihin verrattuna. Joulukuussa ohjauskorkoa nostettiin 0,5 prosenttiyksiköllä ja aiemmin viime vuonna 0,75 prosenttiyksiköllä neljä kertaa peräkkäin.

Fedin avomarkkinakomitean FOMC:n lausunnosta päätellen koronnostot jatkuvat. Komitea arvioi, että korotukset ajan kanssa pudottavat inflaation päättäjien asettamaan kahden prosentin tavoitteeseen.