Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seinäjoen seutu nousi jälleen yritysten ykkössuosikiksi EK:n kuntavertailussa

Seinäjoen seutu on säilyttänyt ykkössijansa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreessa Kuntarankingissa. Se sai parhaat arviot myös kaksi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä.

Rauma ja Salo säilyttivät myös sijoituksensa ja pysyivät kyselyn toisella ja kolmannella sijalla. Tampereen seutu nousi neljänneksi oltuaan kaksi vuotta sitten kahdeksannella sijalla. Tampereen seutu ohitti viidettä sijaa pitävän Turun.

Helsingin seutukunta jäi tällä kertaa seitsemänneksi. Kaksi vuotta sitten sijoitus oli viides. Pääkaupunkiseudun ohi kuudenneksi nousi kyselyn uutena tulokkaana tullut Porvoo.

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta. EK:n vertailu kootaan yrityksille suunnatusta kyselystä sekä aluekohtaisista kuntatalous- ja yrittäjyystilastoista.

Sijoituksiin vaikuttavat kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys, joka kattaa esimerkiksi kunnan päätöksenteon, luvituksen ja kaavoituksen sujuvuuden ja yritysvaikutusten huomioinnin päätöksissä. Lisäksi tarkastellaan alueen julkisia yrityspalveluja ja mahdollisuuksia osallistua kunnan palveluiden tuottamiseen.

EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen totesi, että vastaukset olivat pääosin myönteisiä.

– Kuntien harjoittama elinkeinopolitiikka ja paikallinen yritysilmapiiri saavat yrityksiltä selvästi useammin kiitosta kuin moitteita, Huovinen sanoi tiedotteessa.

Moitittavaakin löytyi. Avovastauksissa näkyi Huovisen mukaan yritysten turhautuminen paikalliseen politikointiin, puolueiden väliseen eripuraan tai kuntapoliitikkojen ja virkamiesten heikkoon yhteistyöhön.

Kuntaranking-kyselyyn vastasi tammikuussa yhteensä 2 193 yritysjohtajaa. Vastaajat edustavat suomalaisia työnantajayrityksiä, joita maassamme on alle 85 000.