Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin pääministeri sanoi Kiovassa, ettei Ruotsi sulje pois mahdollisuutta lähettää Ukrainalle hävittäjiä

Kiovassa Ukrainassa vieraillut Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ei sulje pois mahdollisuutta, että Ruotsi lähettäisi Jas 39 Gripen -hävittäjiä Ukrainaan, kertoo Aftonbladet. Kristerssonin mukaan vielä ei ole kuitenkaan oikea aika lähettää koneita.

– Emme sulje mitään pois, mutta nyt ei ole oikea aika. Kansainvälisen koalition on ensin otettava lisäaskelia. Ymmärrän kuitenkin täysin Ukrainan kannan, jonka mukaan tämän ei pitäisi kestää liian kauan. Tämä on jatkuvasti käynnissä oleva prosessi, pääministeri sanoi.

Kristersson muistutti myös meneillään olevasta Nato-prosessista.

– Ruotsi on yhdessä Suomen kanssa hakenut sotilasliitto Naton jäsenyyttä, mikä tekee asemastamme vaikean. Meidän on oltava varovainen oman puolustuksemme suhteen. Meidän on autettava Ukrainaa tavalla, joka ei vaikeuta omaa puolustustamme.

Kristersson vakuutti Ruotsin tuen Ukrainalle jatkuvan.

– Olen täällä osoittaakseni Ruotsin päättäväistä tukea Ukrainalle. Oli tärkeää tulla tänne ja nähdä Venäjän aiheuttama kauhistuttava tuho omin silmin. Sen olen tänään tehnyt.

Kiovan yllä venäläisiä vakoilupalloja, valta osa pudotettiin

Ukrainan viranomaisten mukaan maan pääkaupungin Kiovan yllä havaittiin keskiviikkona puoli tusinaa vakoilupalloa. Valtaosa todennäköisesti Venäjän lähettämistä palloista ammuttiin alas.

Kiovan paikallisviranomaisten mukaan palloissa voi olla mukana valvontalaitteita ja niiden tarkoituksena on testata ja työllistää ilmatorjuntaa.

Pallojen vuoksi kaupunkiin annettiin ilmahälytys.

Ukrainan ilmavoimien edustajan Yuri Ignatin mukaan venäläiset käyttävät palloja, joiden valmistaminen on erittäin halpaa, saadakseen Ukrainan tuhlaamaan niihin ilmatorjuntaohjuksiaan.

Venäjä on Ukrainan mukaan käyttänyt palloja koko Ukrainan sodan ajan. Tiistaina Ukrainan naapurimaa Moldova sulki lyhyeksi aikaa ilmatilansa, todennäköisesti venäläisen pallon vuoksi.