Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandakaksikko jää toistaiseksi Ähtäriin – eläinpuiston hallitus päätti siirtää päätöstä isopandojen kohtalosta

Ähtärin pandat saavat toistaiseksi jäädä eläinpuistoon.

Eläinpuiston hallitus päätti siirtää päätöstä pandakaksikon kohtalosta. Ähtärin pandojen mahdollista ennenaikaista palautusta Kiinaan puitiin tiistaina.

Eläinpuisto kertoo tiedotteessa haluavansa odottaa muun muassa eri ministeriöistä kootun virkatyöryhmän selvitystä pandojen tilanteesta ennen päätöksen tekemistä. Päätös on määrä tehdä lähikuukausina.

– Kokonaisuuden keskeneräisyyden ja monitahoisuuden vuoksi emme voi ottaa asiaan vielä tämän enempää kantaa. Odotamme virkatyöryhmän näkemystä, jonka jälkeen pystymme vasta tekemään oman lopullisen päätöksemme, sanoo Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen tiedotteessa.

Pandojen mahdollista palauttamista alettiin eläinpuiston mukaan valmistella tammikuun lopulla sen jälkeen, kun eläinpuistolle esitetty viiden miljoonan euron avustuspaketti vedettiin pois valtion lisäbudjetista. Tuolloin perustettiin myös ministeriöistä koottu virkatyöryhmä selvittämään pandojen tulevaisuutta Suomessa.

Pandakaksikko, Pyry ja Lumi, saapui Kiinasta Suomeen vuonna 2018. Pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella, jota olisi jäljellä vielä kymmenen vuotta.

Eläinpuiston mukaan pandoista koituu vuosittain noin 1,5 miljoonan euron kulut.

Virkatyöryhmän selvitys venyy jopa huhtikuulle

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan työryhmän selvitys on viivästynyt. Hän kertoi tiistaina STT:lle, että selvityksen valmistuminen saattaa venyä huhtikuulle asti. Hän ei osannut arvioida tarkkaan, kuinka pahasti selvitys viivästyy.

– Otamme siihen sen verran aikaa kun tarvitsemme. Uskon, että laitamme huhtikuun puolelle takarajan, Husu-Kallio sanoi.

Hänen mukaansa työryhmä käy läpi vaihtoehtoja pandojen tulevaisuudesta sekä kansallisen lainsäädännön että EU-lainsäädännön osalta.

Maanantaina Husu-Kallio sanoi Ylelle, että valtion tuki eläinpuistolle on vielä täysin mahdollinen. Husu-Kallion mukaan työryhmän päätöksellä ei ole kiire, sillä eduskunta ei pysty päättämään mahdollisesta rahoituksesta enää tällä vaalikaudella.

Viime kädessä valtio vastaa asianmukaisista oloista

Kiina "lainaa" pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi, jolla Kiina pyrkii luomaan myönteistä maakuvaa.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan Suomen ja Kiinan välillä on tehty pandoja koskeva puitesopimus. Lisäksi Ähtärin eläinpuisto ja Kiinan pandalainoista vastaava China Wildlife Conservation Association (CWCA) allekirjoittivat vuonna 2017 lajiensuojelusopimuksen, jonka nojalla pandat ovat Ähtärissä.

Majanen ei pidä oikeana sellaista tulkintaa, että Suomen valtio olisi sitoutunut kattamaan pandojen vuokrat koko vuokra-ajalta.

– Mutta on selvä, että julkinen valta ja viime kädessä valtio vastaa siitä, että pandojen olot ovat täällä asianmukaiset, hän sanoi tammikuun lopulla.

Ähtärin eläinpuiston näkemyksen mukaan pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi. Eläinpuiston hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen se tarkoittaa sitä, että Suomi on sitoutunut pandojen vuokra-aikaan Suomessa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pandojen palauttaminen Kiinaan on tapetilla. Toissa vuoden lopulla uhanneelta palautukselta vältyttiin, kun joukko kiinalaisia yrityksiä tuli hätiin.

Tuolloin pandojen pitämiseksi Suomessa riitti puolen miljoonan euron tukipotti.

---

Työryhmä: Henrietta Nyberg, Sanna Nikula, Simu Perälä, Anniina Korpela.