Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP nostaa ohjauskorkoja 0,5 prosenttiyksikköä

Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa ohjauskorkojaan 0,50 prosenttiyksiköllä ja jatkaa rahapolitiikan kiristämistä. EKP:n tiedotteessa päätöstä perustellaan sillä, että inflaatio on edelleen liian nopeaa, eikä se vaikuta vielä hidastuvan toivotusti.

Kaikkia kolmea ohjauskorkoa nostetaan 0,50 prosenttiyksiköllä. Tämä tarkoittaa, että 22. maaliskuuta alkaen perusrahoitusoperaatioiden korko on 3,50 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 3,75 prosenttia ja talletuskorko 3,00 prosenttia.

EKP jätti kuitenkin lausunnostaan pois siinä aiemmin olleen maininnan tarpeesta nostaa korkoja tulevaisuudessa "merkittävästi".

Suora lähetys on päättynyt.

EKP korostaa tiedotteessa tehneensä korkopäätökset erityisen epävarmassa tilanteessa. Tuoreimmat EKP:n asiantuntija-arviot ovat kuitenkin valmistuneet jo maaliskuun alussa eli ennen jännitteiden voimistumista finanssimarkkinoilla.

Pankkisektori on huojunut epävarmuudessa viime päivät, kun kaksi yhdysvaltalaispankkia on kaatunut. Pelkona on ollut, että ongelmat leviävät myös Euroopan pankkeihin. Tällä viikolla on uutisoitu muun muassa sveitsiläisen pankkijätti Credit Suissen syöksykierteestä.

– Euroalueen pankit ovat vakavaraisia ja kykenevät hyvin selviytymään maksutarpeistaan, EKP:n torstaisessa tiedotteessa todetaan.

Aiemmin tänään on uutisoitu myös epätavallisen suurista korkoheilahteluista, kun vuoden euribor-korossa nähtiin torstaina historian toiseksi suurin päiväliike. Asiasta kertoi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Twitterissä.

Korko valahti torstaina 3,36 prosenttiin. Laskua keskiviikosta tuli 0,303 prosenttiyksikköä.

– Korkonäkymä on taas muuttunut huomattavasti epäselvemmäksi. Huomenna on näillä näkymin taas nousupäivän vuoro, von Gerich kirjoittaa.

Aiemmin tällä viikolla nähtiin OP:n mukaan euribor-korkojen historian suurin päivälasku, kun 12 kuukauden euribor putosi tiistaina 3,51 prosenttiin maanantain 3,86 prosentista.

12 kuukauden euribor on Suomen yleisin asuntolainan viitekorko.