Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalmari Helander ohjasi toimintakomedian Suomen armeijasta – Kalifornian kommando ei pyri piirtämään realistista kuvaa intistä

Kalifornian kommando on epätyypillinen suomalainen sarja, vaikka se kertoo mitä suomalaisimmasta aiheesta, armeijaan menosta. Siinä on vinoa huumoria ja toimintajaksoja, jotka ovat kuin Hollywood-elokuvasta. Ei ihme. Sarjan ohjaaja Jalmari Helander tunnetaan kansainvälisesti menestyneistä elokuvistaan, kauhusävyisestä joulupukkiseikkailusta Rare Exportsista ja Big Gamesta, jossa Samuel L. Jackson esitti Yhdysvaltojen presidenttiä suomalaismetsässä.

– Ajattelin, että sarja olisi pienempi työ kuin elokuva. Kun menin täysillä mukaan hankkeeseen, siitä tuli kokonaisvaltainen juttu, Helander sanoo.

Elokuvansa hän on kirjoittanut itse. Sarjaa taas luotsaa Mikko Pöllä, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa Mustat lesket -sarjaa ja Angry Birds -elokuvaa.

– Käsikirjoitukset olivat olemassa, joten sikäli tilanne oli erilainen. Sain kuitenkin valita kaikki näyttelijät, Helander sanoo.

Tarina alkaa, kun Van Hamilton -niminen nuorimies passitetaan rajatarkastuksesta suoraan armeijaan. Kaliforniassa kasvanut kundi ei osaa suomea, mutta kaksoiskansalaisena hän on asevelvollinen.

Tosin jo ykkösjakson hysteerisessä johdannossa nähdään, mihin Hamilton päätyy: Venäjällä vangiksi joutuneena häntä epäillään vakoilusta ja uhkaillaan kidutuksella. Sarjan maailmassa yliampuvuus on lähtökohta. Käy myös ilmi, että Vanin oikea etunimi on Vantaa.

Youtube-tähti Keuruulla

Van Hamiltonia esittää Kian Lawley, joka nousi Youtube-tähdeksi viime vuosikymmenen alkupuolella, vasta teini-ikäisenä. Lawleyn Youtube-videoita on katsottu satoja miljoonia kertoja.

– Kian muistuttaa aika lailla huoletonta hipster-roolihahmoaan, Helander kuvailee.

Koettelemukset Suomen armeijassa eivät vastaa todellisuutta, vaikka kuvauksia tehtiin varuskunta-alueella Keuruulla.

– Ei tällä ole mitään tekemistä minkään oikean armeijan kanssa, Helander sanoo nauraen.

– Oli ihan hyvä, että minä ja kuvaaja Mika Orasmaa emme ole käyneet armeijaa. Asiallisuus ei meitä kahlinnut.

Kuvausten alkaessa sävyn piti olla jonkin verran realistisempi. Sitten ohjaaja huomasi näyttelijöiden nauttivan täysin siemauksin armeijarekvisiitastaan ja esimerkiksi tankin päällä ratsastamisesta.

– Mietin hetken, lähteekö tämä käpälistä, mutta juuri niin juttu lähti lentoon, ohjaaja kuvailee.

– Näyttelijät saivat leikkiä ja matkia Vietnam-leffoista jääneitä mielikuvia.

Varsinainen huumori syntyy kuitenkin siitä, että kukaan ei esitä hauskaa.

– Näyttelijät näyttelevät tosissaan ja vilpittömästi, mitä hyvänsä hullua tehdäänkään. Mitä tyhmempien asioiden parissa ollaan, sitä paremmin vakavuus toimii.

Hietalahti ja Suosalo venäläisinä

Kalifornian kommandon tilaaja on Elisa Viihde . Sarja tulee sen suoratoistopalveluun Aitioon 13. helmikuuta.

Sarjan suomalaisrooleissa nähdään esimerkiksi Johannes Holopainen, Wenla Reimaluoto, Fanni Noroila, Joel Hirvonen ja Chike Ohanwe. Tommi Korpela esittää äreää majuria. Myöhemmissä jaksoissa sivuosissa venäläishahmoina koheltavat Kari Hietalahti ja Martti Suosalo. Yhdysvalloista mukana ovat myös Katherine Hughes sekä Pete Gardner.

Repliikeissäkin on amerikkalaisen toimintaviihteen makua ja tuttuja kliseitä. Englanninkielisen kiroilun määrä jo huolestutti sarjan tilaajia.

– Lopulta he kai kyllästyivät antamaan siitä noottia, Helander sanoo.

Lopputulos on Helanderin näköinen. Se luonnollisesti on syy, miksi hänet haluttiin ohjaajaksi.

– Jos en saisi tehdä mitä haluan, en tiedä, mitä ihmettä sitten tekisin.