Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Terveystalon tulos kasvoi lähes viidenneksellä, Attendo sukelsi tappiolle

Terveystalo ennakoi, että yksityisasiakkaiden kysyntä jatkuu vahvana. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Terveysyhtiö Terveystalo ja hoivayhtiö Attendo kertoivat vastakkaisista kuulumisista vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Pääosin suomalaisomisteisen Terveystalon liikevaihto loka–joulukuussa kasvoi 36,6 prosenttia 270,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 197,9 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto kasvoi 17,5 prosenttia 31,9 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 27,1 miljoonaa euroa.

Pohjoismaisen Attendon tulosta puolestaan painoi yrityksen toiminta Suomessa, yhtiö kertoo. Attendon oikaistu liiketulos Suomessa painui loka-joulukuussa 7,2 miljoonaa euroa tappiolle, kun se vuotta aiemmin oli runsaat 5,1 miljoonaa euroa voitollinen. Yhtiön liikevaihto kasvoi 16 prosentilla 138 miljoonaan euroon.

Terveystalon kurssi ei aluksi juuri reagoinut tulosjulkistukseen, mutta päätyi lopulta lähes kolme prosenttia pakkaselle. Attendo luisui liki seitsemän prosentin laskuun Tukholman pörssissä.

Terveystalo tyytyväinen Kela-korvausten muutokseen

Terveystalo katsoo markkinanäkymissään, että heikentyneestä kuluttajaluottamuksesta huolimatta markkinaympäristö on edelleen suotuisa. Yhtiön mukaan yritysasiakkaiden kysyntä jatkuu vakaana ja joissakin työterveyden asiakasryhmissä hintakilpailu voimistuu.

– Toisaalta ennaltaehkäisevien palveluiden kysynnän suhteellinen osuus kasvaa, mitä Kela-korvauslainsäädännön muutos vuoden 2020 alussa edelleen vahvistaa, yhtiö katsoo.

Terveystalo ennakoi, että yksityisasiakkaiden kysyntä jatkuu vahvana, ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin trendi kasvattaa palvelujen kysyntää.

– Tämä näkyy erityisesti muiden kuin lääkärivastaanottopalveluiden kysynnän kasvuna, Terveystalo ennustaa.

Terveystalo uskoo myös, että julkisen sektorin kysyntä jatkuu edelleen vahvana eri palvelumuodoissa.

Yhtiön toimitusjohtaja Ville Iho sanoo tiedotteessa, että yhtiöllä on alan johtavana yksityisenä yrityksenä ainutlaatuinen mahdollisuus ja myös velvollisuus toimia suunnannäyttäjänä. Hän sanoo, että yhtiö luo uusia toimintatapoja, jotka auttavat koko yhteiskuntaa vastaamaan ikääntymisen, elintasosairauksien sekä kasvavien terveysmenojen tuomiin haasteisiin.

Attendo ei lämpene esitetylle hoitajamitoitukselle

Muissa Pohjoismaissa yhtiön tulos kasvoi maltillisesti. Tuloksen lasku Suomessa johtuu pääosin korkeista henkilökuluista. Ne ovat puolestaan nousussa johtuen uusista vaatimuksista, joka on seurannut viime vuosien nopeaa laajentumista. Lisäksi tulosta painoi käynnistysvaiheessa olevien hoitokotien suuri määrä, Attendon toimitusjohtaja Martin Tiveus kertoo tiedotteessa.

Yhtiö kertoo panostavansa laajennukseen seuraavaksi Skandinaviassa Suomen sijaan.

– Olemme voimakkaasti hidastaneet laajentumista Suomessa, mutta se pysyy korkealla vuoden 2020 ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana johtuen käynnissä olevien projektien läpimenoajoista, Tiveus sanoo tiedotteessa.

Yhtiö kommentoi myös vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta, josta hallitus antoi aiemmin helmikuussa esityksen eduskunnalle. Attendo suhtautuu positiivisesti siihen, että valtio nostaa hyvinvointisektorin kunnianhimoa, mutta suhtautuu kriittisesti laadun mittaamiseen pelkän hoitajamäärän nojalla.

Attendon koko vuoden oikaistu liiketulos Suomessa jäi runsaat 4,5 miljoonaa euroa tappiolle. Vuonna 2018 yhtiön tulos oli 33 miljoonaa euroa plussan puolella.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut