Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi

Myrsky tekee tuhojaan etenkin Suomen länsi- ja eteläosissa. Vesi on noussut teille muun muassa Turussa, Porvoossa ja Salossa. Turun satamassa vesi on noussut noin metrin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo Twitterissä , että vesisade, meriveden pinnan nousu ja kova tuuli ovat aiheuttaneet toistasataa vahingontorjuntatehtävää. Ainakin Raaseporissa ja Vantaalla pelastuslaitokset ovat naulanneet tuulen riepottelemia kattopeltejä.

Tuuli-myrskyksi nimetty myräkkä on jättänyt myös ihmisiä sähköttä, kun kova tuuli kaataa puita sähkölinjoilleetenkin lounais- ja etelärannikolla sekä idässä. Yli 21 000 asiakasta oli ennen yhdeksää ilman sähköjä kaikkiaan noin 60 kunnassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan vähäinen routa ja märkä maaperä saattavat edesauttaa puiden kaatumista.

Länsi-Suomen merivartiosto kehottaa tarkastamaan veneiden ja laitureiden kiinnityksen meriveden korkeuden noustessa. Läntisellä merialueella meriveden korkeus on merivartioston mukaan huomattavan paljon plussalla. Lähes jokaisella paikkakunnalla lukemat ovat tällä haavaa 100 sentin molemmin puolin, Länsi-Suomen merivartiosto kertoo Twitterissä.

Vaarallisen voimakasta tuulta etenkin lännessä

Tuuli voimistuu iltayöstä alkaen vaarallisen voimakkaaksi etenkin Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla ja mahdollisesti myös Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueilla. Tuulen nopeus saattaa puuskissa olla 25 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lisäksi tuulivaroitus on annettu muualle Etelä-Suomeen ja osaan Keski-Suomea.

– Voimakkaimmat myrskypuuskat voivat aiheuttaa yleisestikin tuulivahinkoja ja sähkökatkoja, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko tiedotteessa.

Vähäinen routa ja märkä maaperä saattavat edesauttaa puiden kaatumista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan matalapaineen yhteydessä merivesi nousee erittäin korkealle Saaristomerellä ja Selkämerellä ja korkealle Suomenlahdella, Merenkurkussa ja Perämerellä. Lisäksi lounaisilla ja eteläisillä merialueilla esiintyy kovaa, yli neljän metrin, aallokkoa.

Suomen ympäristökeskus puolestaan kertoo, että viikonlopun sateet nostavat taas jokien pinnat tulvakorkeuksiin Uudellamaalla, Lounais-Suomessa ja länsirannikon vesistöissä.