Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Aktivistit tunkeutuivat Uniperin kiistellyn hiilivoimalan alueelle Saksassa

2. helmikuuta otetussa kuvassa ympäristöaktivisteja voimalaitoksella Dattelnissa Saksassa. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Saksassa ilmastoaktivistit ovat tunkeutuneet energiayhtiö Uniperin uuden Datteln 4 -hiilivoimalan alueelle, kertovat saksalaismediat. Yksitoista aktivistia tunkeutui aamulla hiilivoimalan alueelle ja kahlitsi itsensä kiinni voimalan laitteisiin.

Twitterissä julkaisemansa tiedotteen mukaan aktivistit keskeyttivät toiminnallaan hiilivoimalan testikäytön. Dattelnin pikkukaupungissa läntisessä Saksassa sijaitsevan hiilivoimalan on tarkoitus olla säännöllisessä kaupallisessa käytössä kesällä.

Aktivistit vaativat Datteln 4 -kivihiilivoimalan ottamista pois verkosta sekä välitöntä luopumista hiilivoimasta. Paikallinen poliisi on kertonut ottaneensa kiinni voimalan alueelle tunkeutuneita henkilöitä.

Mielenosoittajat kohdistavat kritiikkinsä myös suomalaiseen valtionyhtiöön Fortumiin, joka on sopinut Uniper-omistuksensa nostamisesta runsaaseen 70 prosenttiin. Tällä hetkellä Fortum omistaa Uniperista hieman alle puolet.

Osake-enemmistön hankkimista varten odotetaan yhä lopullista hyväksyntää Venäjän kilpailuviranomaisilta. Fortum on ilmoittanut odottavansa, että lopullinen hyväksyntä Venäjältä saadaan maaliskuun loppuun mennessä.

Saksan hallitus päätti tammikuun lopulla lakiesityksestä, jolla linjataan hiilivoiman poistuvan käytöstä viimeistään vuoteen 2038 mennessä. Uniper sai samalla luvan avata kiistanalainen ja pitkään viivästynyt Datteln 4.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ilmastoaktivistit tunkeutuvat Datteln 4:n alueelle. Helmikuun alussa alueen valtasi yli sata mielenosoittajaa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut