Kokoomus, markkinat ja terveydenhuolto

Kuoleman edessä olemme kaikki samanarvoisia sanoo vanha totuus. Suomessa sama on koskenut myös vakavaa sairastumista. Tämä siksi, että paras näiden tilanteiden hoitoon vaadittava osaaminen on keskittynyt julkisen terveydenhuollon sairaaloihin.

Mielestämme valinnanvapauskysymyksessä puolue on tekemässä kardinaalivirheen.

Politiikassa on vallan ja tiedon asymmetria. Asiantuntijoilla on tieto ja poliitikoilla valta. Nyt kokoomus on kuunnellut herkällä korvalla vain suuren yksityisen terveysbisneksen kuisketta.

Köyhät, syrjäytyneet, vanhat ja sairaat käyttävät eniten terveydenhuollon palveluita. Hoitoon pääsy tapahtuu yhtenäisten periaatteiden mukaisesti. Rahalla ei jonoja ohiteta.

Julkisella palvelulla on runsaasti lisävelvoitteita yksityiseen palveluntuotantoon verrattuna, mikä tekee kilpailuasetelmasta vaikean. Julkinen terveydenhuolto huolehtii osaajien kouluttamisesta, lääketieteellisestä tutkimuksesta ja hoitoketjujen toimivuudesta eikä pelkästään tuota yksittäisiä toimenpiteitä.

Terveydenhuollon osaajia on Suomessa rajallinen määrä; heitä on koulutettu julkisen terveydenhuollon tarpeita vastaavasti.

Siirtyminen toisen työnantajan palvelukseen on toiselta pois. Tämä myös heikentää aidon kilpailun edellytyksiä.

Useimmilla erikoisaloilla päivystyksen ylläpitämiseen on juuri ja juuri riittävä osaajien joukko, josta ei ole varaa menettää asiantuntijoita yksityisen puolen bulkkitoimintaan.

Oikeiden kannusteiden eli insentiivien luominen yksityisessä terveyspalvelujärjestelmässä on erittäin vaikeaa. Yksityisen palveluntuotannon valvontaa vaatii huomattavan byrokratian ja juridiikan, joiden kustannukset ovat pois perustehtävästä eli potilaiden hoidosta.

Kohtaamme omassa työssämme ihmisiä kaikista sosiaaliluokista. Ainoa eettinen ja oikeudenmukainen vaihtoehtoon se, että sairastuessamme olemme kaikki samalla viivalla, tulemme potilaiksi samoihin sairaaloihin, kohtaamme samat lääkärit ja odotamme samoissa jonoissa.

Sote-uudistuksessa pitää ottaa huomioon kansalaisten kokonaisetu. Siihen ei kuulu palveluiden pirstominen, lisääntyvä byrokratia, kustannusten nousu ja päivystävien sairaaloiden toimintaedellytysten murentaminen.

Suomen puoluekentässä kokoomus on kannanottojensa kanssa kovin yksin. Sote-uudistuksen keskeisimpänä tavoitteena näyttää olevan yksityisen terveysbisneksen liikevaihdon lisääminen muutamalla miljardilla. Kaikki muu on tälle alisteista.

Kokoomuslaiset lääkärit ovat olleet uudistuksesta varsin hiljaa. Me haluamme esittää huolemme.

Emme hyväksy puolueemme tavoitteita ja menettelyä tässä asiassa.

Jouni Ranua
neurologian ylilääkäri
kokoomuksen jäsen
Jyväskylä

Ville Väyrynen
gastrokirurgi
kunnanvaltuutettu (kok.)
Muurame

Pirjo Mustonen
kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri
Muurame

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ihmiset valittavat aivan turhasta

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.