Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus AlfaTV tuo arvokirjoa televisioon

Kun mainostelevisio MTV sai keväällä 1981 luvan aloittaa television uutistoiminnan, sitä juhlittiin Suomessa televisiouutistoiminnan moniarvoistumisen virstanpylväänä. Siihen saakka televisiossa uutisia oli saanut lähettää vain valtiollinen Yleisradio.

MTV:n uutiset toivatkin television uutistarjontaan raikkaan tuulahduksen markkinataloutta ja moniarvoisuutta. Ja tietenkin loppukevennyksen. Ummehtunut Yleisradiokin uudistui kilpailevien uutislähetysten ansiosta. Pöllöuutiset, Kympin uutiset ja Seitsemän uutiset saivat vahvan aseman suomalaisten elämässä.

Viime vuosikymmeninä pääkaupunkiseudulta työskentelevät suuret valtakunnalliset uutistoimitukset ovat yhdenmukaistuneet. Yleisradion, MTV:n ja Helsingin Sanomien toimituksellinen arvomaailma heijastelee suurta samankaltaisuutta. Tämä arvomaailma ei suinkaan ole kaikkien suomalaisten jakama.

Vuodesta 2011 toiminut pieni AlfaTV -kanava kertoi eilen, että yhtiö on laajentanut omistajapohjaansa. Omistajakuntaan on tullut muun muassa yrittäjä, ex-kansanedustaja Eero Lehti, Liike Nytin johtohahmo Hjallis Harkimo sekä liikemiehet Toivo Sukari ja Heikki Salmela. Kanavan omistajayhtiö Brilliance Communications Oy kertoi samalla, että tämän omistajajärjestelyn lisäksi alkaa AlfaTV:n yleisöanti. Siinä myydään 20 prosenttia kanavan omistuksesta kolmen miljoonan euron hintaan. Tarkoitus on viedä yhtiö pörssiin neljän vuoden päästä.

AlfaTV:n juuret ovat omistajiensa uskonnollisessa lähetystoiminnassa. Kanava on niistä hiljalleen irtautunut ja pyrkinyt kotimaisen yleiskanavan rooliin. Se panostaa nyt ajankohtaisohjelmiin ja uutistoimintaan. Osakeanti ja tuleva pörssitie liittyy juuri tähän laajentumiseen vahvaksi uutiskanavaksi.

AlfaTV poikkeaa arvoiltaan terveesti Ylen ja Helsingin Sanomien vihervasemmistolaisesti sävyttyneestä tekemisestä. AlfaTV:n ohjelmissa näkyy maltillisesti konservatiivinen ja loivan porvarillinen arvomaailma. AlfaTV tuo arvokirjoa televisiotoimintaan. Sitä osa suomalaisista todennäköisesti toivoo.

Onko konservatiiviselle kanavalle ja uutisille katsojia?