Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Toini Kankaanniemen kansanedustajakolumni: Perussuomalaisten linja jatkuu

Toimi Kankaanniemi

Tänä viikonloppuna on Seinäjoella perussuomalaisten suuri ja tärkeä puoluekokous, jossa muista puolueista poiketen jokaisella jäsenellä on puhe- ja äänioikeus. Demokratian juhlaa!

Perussuomalaiset lähti kevään 2015 voitokkaiden eduskuntavaalien jälkeen Juha Sipilän hallitukseen. Maan talous oli finanssikriisin ja sinipunahallituksen jäljiltä katastrofin partaalla. Suomen pelastamiseksi tarvittiin kipeitä tervehdyttämistoimia. Niitä tehtiin.

Jyrki Kataisen hallitus oli sitonut Suomen vuonna 2012 tukipakettiin, jota PS vastusti. Osa maksusta Kreikalle lankesi Sipilän hallituksen maksettavaksi. Vekselistä, joka on yhä voimassa, ei irti päässyt.

Elokuussa 2015 alkoi turvapaikanhakijavyöry. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei suostunut estämään edes turvallisesta maasta tulevia, vaikka Schengen-sopimus sen olisi sallinut ja PS sitä vaati.

Sipilä runnoi yhteiskuntasopimusta kurjan talous- ja työllisyystilanteen parantamiseksi. Sitä vastustaneet työmarkkinajärjestöt solmivat lopulta kiky-sopimuksen, kun vaihtoehtona olivat ”pakkolait”. Vastuu kaatui työministerin kautta perussuomalaisten syliin.

Edellä mainitut neljä merkittävää asiaa johtivat siihen, että PS:n jäsenistössä ja eduskuntaryhmässä kasvoi voimakas kritiikki puoluejohtoa ja salkkuihinsa tarrautuneita ministereitä kohtaan. Kun Jussi Halla-aho ilmoittautui puheenjohtajaehdokkaaksi, Timo Soini hätääntyi ja ilmoitti luopuvansa Jyväskylän puoluekokouksessa 2017 puoluejohtajuudesta.

Puolue ei vaikene ongelmista, vaan tarjoaa ratkaisuja.

Puheenjohtajuutta lähti tavoittelemaan Halla-ahon lisäksi myös mm. aiempi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, jonka Soini nosti ministeriksi hieman ennen puoluekokousta.

Epäonnistuneeksi kokemansa hallituspolitiikan johdosta jäsenistö vaati selkeää muutosta. Sampo Terho oli Soinin ehdokas, jonka muutoskykyyn kenttä ei luottanut. Halla-aho voitti rehdin äänestyksen selvin numeroin. Demokratia puhui.

Uuden puoluejohdon valinta johti Sipilän ja Orpon häpeälliseen kieltäytymiseen hallitusyhteistyön jatkosta. Erikoisen pelin jälkeen syntyi uusi, sittemmin sinisiksi nimetty puolue, joka jatkoi hallituksessa Terhon johdolla puolueen kannalta epäonnistunutta politiikkaa. Lopulta harmaaksi jäänyt puolue sammui pois.

Soini johti puoluetta pitkään ja ansiokkaasti, joskin kovalla kädellä ja äänellä. Sutkaukset osuivat kohdilleen ja ääniä tuli. Vaativaan hallitustyöhön rahkeet eivät riittäneet. Ote lipsui ja äänestäjien luottamus katosi em. pettymysten myötä.

Halla-aho on ollut edeltäjänsä vastakohta. Hän pohtii ja perustelee, puhuu rauhallisesti ja vain asiaa. Hän ei etsi irtopisteitä, vaan tuloksia ja usein tavalla, johon yksikään puoluejohtaja ei ole kyennyt. Tämä on tuonut kiitosten lisäksi kannattajia. PS kasvoi nopeasti takaisin isoksi puolueeksi. Sekä työväestön että yrittäjien laajasti kannattaman puolueen kasvulle on edelleen erinomaiset edellytykset.

PS vaatii, että liittovaltioistuvasta EU:sta tehdään itsenäisten valtioiden yhteistyöalue. Ylikansallinen vallan keskitys, yhteisvastuu ja byrokratia tulee purkaa. Tämä ei johda eristykseen eikä uudelleen vieraan maan syliin. Tarvitsemme rajat ja itsenäisyytemme.

Puolue nostaa rehellisesti esille maahanmuuton haitat ja kustannukset, joista muut vaikenevat ja joista on näytöt. Suomi ei kestä maahanmuuttoa, joka aiheuttaa nettokustannuksia ja syö ne varat, joilla voisimme viisaasti kohdennettuina kasvattaa omaa talouttamme ja antaa tukea niille, jotka meillä ja muualla ovat suurimmassa ahdingossa.

Halla-aho vaati puheessaan 29.5. sekä hallitukselta että työmarkkinoiden molemmilta osapuolilta vastuuta taloudesta ja työllisyydestä. Puheen väitettiin olleen ay-liikkeen vastainen. Sitä se ei ollut. Hän vaati sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöjä tulemaan avoimesti toisiaan vastaan paremman työllisyyden, työelämän uudistamisen ja kannattavan yritystoiminnan edistämiseksi, mitkä ovat menestymisemme avaimet.

Perussuomalaiset tarjoaa todellisen vaihtoehdon edellä mainituissa ja useissa muissa asioissa kaikille muille isoille puolueille. Puolue ei vaikene ongelmista, vaan tarjoaa ratkaisuja. Se ei ole yksittäisen ryhmän asialla, vaan on kansanpuolue, joka ei asemoidu oikeistoon eikä vasemmistoon.

Seinäjoella valitaan uusi puoluejohtaja, jonka johdolla linja jatkuu, mutta pääteemat lisääntyvät. PS on valmis yhteistyöhön tavoitteidensa toteuttamiseksi rajaamatta mitään puoluetta etukäteen pois.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut