Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Selvitys kertoo: Perustoimeentulon siirto Kelaan laski kynnystä hakea tukea, mutta kiire on johtanut virheisiin

Kiire on johtanut virheisiin, joita kunnat joutuvat korjaamaan.

Ennakkotulosten mukaan perustoimeentulotukea saa nyt useampi siihen oikeutettu. Risto Aalto

STT

Perustoimeentulon siirto Kelaan viime vuoden alussa on laskenut kynnystä hakea toimeentulotukea. Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten selvityksen mukaan siirto on myös parantanut kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Sosiaalibarometri tehtiin sote-johtajille, sosiaalityöntekijöille sekä Kelan johtajille ja toimihenkilöille. Ennakkotulosten mukaan perustoimeentulotukea saa nyt useampi siihen oikeutettu ja asiakkaiden sähköiset palvelut ovat parantuneet.

Kaikkien vastaajaryhmien enemmistö pitää siirtoa oikeana ratkaisuna, mutta ongelmia ilmenee edelleen. Kelan ja kuntien tiedonkulku on puutteellista, minkä koetaan johtavan asiakkaiden pompottamiseen viranomaisten välillä.

Vastaajien mukaan sosiaalityön osaaminen Kelassa ei ole riittävää, ja sosiaalityön tarpeessa olevat jäävät aiempaa useammin ilman tukea. Lisäksi osa vastaajista katsoi, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanne on heikentynyt, koska heillä ei ole pääsyä sähköisiin palveluihin.

Kunnissa koetaan, että Kelan tekemien virheiden korjaaminen vie paljon aikaa. Kelan toimihenkilöiden mukaan asiakkaat saavat päätökset nopeammin, mutta kiire johtaa virheisiin. Toimihenkilöiden tulisi tavoitteen mukaan tehdä päivittäin 15–20 toimeentulotukipäätöstä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut