Kiinnostus gluteenittomaan ruokavalioon lisää puhdaskauran kysyntää Suomessa – viljelijä tienaa takuuhinnan

Kiinnostus gluteenitonta ruokavaliota kohtaan näkyy paitsi ruokakaupoissa ja ravintoloissa myös suomalaisilla pelloilla.

Kauraa saa myydä gluteenittomana puhdaskaurana silloin, kun sen seassa on muita viljoja alle kuusi jyvää kiloa kohti. Martti Kainulainen / Lehtikuva

STT

Erityisesti gluteenittoman kauran viljely on lisääntynyt.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:n vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan gluteenitonta kauraa viljelevien tilojen määrä Suomessa on kasvussa.

– Jos 10 vuotta sitten puhdaskauran viljelyssä oli joitakin kymmeniä tiloja, nyt puhutaan arviolta sadoista tiloista, jotka ovat siirtyneet tai siirtymässä viljelemään gluteenitonta puhdaskauraa, Schulman sanoo.

Suomen isoimmat viljoja ostavat yritykset Raisio ja Helsingin Mylly ovat lisänneet puhdaskauran sopimusviljelyä viime vuosina.

– Puhdaskauran tilausmäärät ovat nousseet tasaisesti viime vuosina, kertoo viljapäällikkö Minna OravuoRavintoraisiosta.

Oravuon mukaan gluteenittomien kauratuotteiden kysynnän kasvu on globaali trendi.

– Kansainvälisten teollisuus- ja vientiasiakkaiden kiinnostus suomalaista korkealaatuista puhdaskauraa kohtaan on lisääntynyt. Myös muut kuin keliaakikot kokevat näiden tuotteiden vahvistavan omaa hyvinvointiaan, Oravuo arvioi.

Helsingin Myllyssä gluteenittoman puhdaskauran jalostaminen aloitettiin vuonna 2016. Vuonna 2016 puhdaskauran sopimusviljelijöitä oli hieman alle sata.

– Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä on ollut kovaa ja kasvaa jatkuvasti sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla, sanoo markkinointijohtaja Riitta Salenius-Mela Helsingin Myllystä.

Viljelijälle enemmän tuloja

Erikoistuotannosta saatava lisähinta voi osittain lisätä kotimaisten tilojen kannattavuutta. Viljelijälle puhdaskaurasta maksetaan tavallisesti 50–70 euroa enemmän tonnia kohti kuin tavallisen suurimokauran viljelystä. Puhdaskauralla on myös takuuhinta, jonka alle hinta ei laske, vaikka markkinahinta laskisikin.

Gluteeniton viljely on tavanomaista työläämpää ja vaatii viljelijältä erityistä tarkkuutta, sillä koko tuotantoketju on pidettävä puhtaana muista viljalajikkeista.

Kauraa saa myydä gluteenittomana puhdaskaurana silloin, kun sen seassa on muita viljoja alle kuusi jyvää kiloa kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.